11.2.2022. 17:06
Jedna od najvećih megajahti svijeta stigla u Rijeku na remont: Ima džamiju, kino i projektile zemlja-zrak
U riječko remontno brodogradilište ‘Viktor Lenac’ stigla je 147 metara duga megajahta saudijske kraljevske porodice ‘Prince Abdulaziz’, na kojoj će biti obavljeni poslovi remonta, vrijedni više od 20 miliona eura.

Riječ je o brodu koji je dansko brodogradilište ‘Helsingor Vaerft’ izgradilo 1984. godine, za pokojnog saudijskog kralja Fahda, a koštala je 184 miliona dolara, i u vrijeme porinuća, pa sve do 2006., glasila je za najdužu i najvišu jahtu na svijetu.

Dizajn unutrašnjosti broda, u kojem su kombinirani moderni i tradicionalni elementi, potpisuje pokojni David Hicks, poznati britanski dizajner 20. stoljeća, u čija dizajnerska rješenja spadaju takozvani Hicksovi heksagoni, široko rasprostranjen uzorak koji se koristi prilikom uređenja interijera, a koje je reditelj Stanley Kubrick popularizirao u hororu “Isijavanje”.
 
Jedno od najznačajnijih dizajnerskih obilježja jahte je veliko predvorje, zamišljeno tako da podsjeća na predvorje Titanica, a na brodu su, među ostalim, bolnica, džamija i kinodvorana. Za odbranu, jahta je opremljena projektilima zemlja – zrak te podvodnim sistemom za nadzor, a njome upravlja posada od 65 članova.

Brod je dosad preuređivan triput – 1987., 1996. i 2005. godine – a u ‘Viktoru Lencu’ rekli su nam da su detalji ugovora poslovna tajna. Ono što je poznato jest to da će jahta u riječkom škveru ostati godinu dana, koliki je rok izvođenja radova.

Iako ju je 2006. veličinom prestigla jahta Dubai, Prince Abdulaziz i dalje glasi za jednu od najvećih megajahti na svijetu, a brod plovi brzinom od 18 čvorova te može postići brzinu i do 22 čvora. Uz članove posade, na njoj može boraviti ukupno 64 gostiju. Neposredno prije dolaska u Rijeku, jahta je plijenila pažnju u Dubrovniku, gdje je u srijedu uplovila u luku Gruž.


(Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana