12.3.2022. 12:56
Lov na jahte ruskih oligarha: Pogledajte kako je zaplijenjena najskuplja jahta na svijetu
Italijanske vlasti su navodno zaplenile ogromnu jahtu ruskog oligarha Andreja Meljničenka, navodi CNN, pozivajući se na saopštenje italijanske finansijske policije.
U saopštenju Finansijske policije navodi se da je brod – nazvan SY A — vrijedan oko 530 miliona eura i da se nalazi u skladištu u sjeveroistočnoj luci Trst. Kako se navodi, luksuzna jahta koju je dizajnirao Filip Stark i izgradio Nobiskrug u Njemačkoj, među najvećima je na svijetu.

Melničenko se obogatio na uglju i đubrivu. Vjeruje se da je SY A, što znači “jedrilica A”, jedna od najvećih superjahti na svijetu.

Meljničenka je Evropska unija sankcionisala 9. marta u okviru proširenih kaznenih mjera protiv ruskih oligarha. Prema EU, on je vlasnik najvećeg proizvođača đubriva EuroChem Group i kompanije za ugalj SUEK.

U odluci Vijeća EU, kojom su odobrene sankcije Melničenku, navedeno je da su se on i još 36 poslovnih lidera sastali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon što je invazija na Ukrajinu počela da razgovaraju o potencijalnom ekonomskom uticaju sankcija EU i SAD.

Prošle sedemice italijanska policija zaplijenila je vile i jahte vrijedne 143 miliona eura od pet ruskih tajkuna koji su stavljeni na listu sankcija.

Policijske operacije bile su dio koordinisane akcije zapadnih država kako bi se kaznili bogati ruski državljani povezani sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, podsjeća Reuters.

Jahta “A”, 142 metra, 600 miliona dolara
Vlasnik – Andrej Meljničenko, 49 godina, hemikalije, ugalj

Neto vrijednost – 19,8 milijardi dolara

Sadržaji – liftovi i, navodno, sopstvena podmornica za podvodno istraživanje – ili bjekstvo.
 

Meljničenkova jahta A

Jedrilica “A” nadoknađuje nedostatak mašte u svom nazivu zadivljujućim futurističkim dizajnom, uključujući tri kompozitna jarbola koji se uzdižu iznad palube veličine fudbalskog terena, za koju se vjeruje da je najveća na svijetu. Meljničenkova jahta ima sjajne slavine za kupatilo vrijedne oko 40.000 dolara po komadu

 
Meljničenko je postao “srpski zet” kada je oženio nekadašnju srpsku manekenku Sandru Nikolić, danas Meljničenko.

Ambramovičeva jahta stigla u Tivat

Superjahta “Solaris” u vlasništvu ruskog oligarha Romana Abramoviča uplovila je jutros u Tivat, pišu podgoričke “Vijesti”.

Sto četrdeset metara dugi brod od preko 11.000 bruto-tona usidrio se kod rta Seljanovo, u blizini marine Porto Montenegro.

Abramovičeva jahta Solaris

“Solaris” je u Tivat stigao iz Barcelone, odakle je taj brod isplovio 8. marta nakon kraćeg remonta, oko 24 sata prije nego što će njegov vlasnik Roman Abramovič biti uvršten na listu ruskih zvaničnika i biznismena koji su pod sankcijama Evropske unije zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Abramovič je već ranije stavljen na listu sankcija koje prema ruskim tajkunima i političarima ima Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Deripaskin “Sputnjik” isplovio u nepoznatom pravcu
Iz marine Porto Montenegro juče je isplovio brod “Sputnjik” u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske. “Sputnjik” je početak ruske akcije u Ukrajini 24. februara dočekao vezan na mulu 1 Porto Montenegra da bi prije dva dana bio prebačen na mulo 5, gde se nalazi vez za snabdjevanje brodova gorivom sa petrolejske instalacije u elitnom nautičkom centru.


Deripaskin “Sputnjik”

Odavde je “Sputnjik” nakon tankovanja goriva isplovio u nepoznatom pravcu, sa privremeno ugašenim tzv. AIS transponderom (Automatiuc Identificatin System – AIS) preko kojeg brod obalnim stanicama ili satelitima automatski šalje niz podataka: o destinaciji na koju se uputio, kursu i brzini plovidbe, gazu i osnovnim meteorološkim podacima u području gde se brod trenutno nalazi.


(Admir O.)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana