15.3.2022. 12:31
Umijeće ratovanja ili neiskustvo: Zašto Rusi imaju tako velikih problema s Bayraktarima?
Ukrajinski adut u borbama tokom ruske agresije je turska bespilotna letjelica Bayraktar TB2. Snimci stotina uništenih ruskih tenkova i oklopnih vozila kruže internetom, a za uništenje većine njih odgovoran je upravo ovaj dron.

Ove bespilotne letjelice proizvodi Baykar Technology, čiji je glavni tehnološki direktor Selçuk Bayraktar zet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Zašto Rusi imaju tako velikih problema s ovim letjelicama, s obzirom da su brojni vojni eksperti uoči rata tvrdili da će s lakoćom oboriti 20 dronova koliko ih Ukrajina ima.


- Prilično je nevjerovatno gledati sve te videe u kojima Bajraktari navodno uništavaju ruske zemlja-zrak raketne sisteme koji su upravo pravljeni da se bave takvim letjelicama, kazao je ekspert za dronove iz Londona, David Hambling.

Ono što najviše zbunjuje vojne analitičare jeste to što bi Bayraktari trebali biti lake mete za rusku vojsku. Spori su i traljavi zbog čega bi ih veoma lako mogli srušiti ili onesposobiti elektromagnetnim napadom.

Ukrajina objavila najnovije podatke: Više od 13 hiljada ruskih vojnika je stradalo

- Radi se, bukvalno, o avionu iz Prvog svjetskog rata, u smislu performansi. Ima motor od 110 konjskih snaga. Nije ‘nevidljiv’. Nije nadzvučan. To je glineni golub – prava laka meta, rekao je Hambling.

Ako ništa drugo, Rusi bi trebali moći da obore dronove borbenim avionima, rekao je Hambling. Ali bez zračne nadmoći, Rusija nije vršila redovne borbene vazdušne patrole. Što se tiče elektronskog ometanja, jedna od misterija invazije na Ukrajinu je zašto Rusi nisu više koristili ono što stručnjaci vjeruju da je njihova napredna sposobnost elektronskog ratovanja.

Nejasno je koliko je ukrajinskih Bajraktar dronova oboreno, ali neki su, barem, i dalje efikasni, rekli su američki zvaničnici, piše NBC.

- To je sve jedna velika misterija. Možda se radi o nevjerovatnoj nestručnosti ruskih vojnika. A možda su Ukrajinci otkrili neku tajnu taktiku kako da koriste ove letjelice, rekao je Hambling.


(Admir O.)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana