28.4.2022. 14:22
Moguća invazija azijskih stršljenova u Britaniji
Velika Britanija mogla bi biti izložena pravoj invaziji insekata poznatih kao azijski stršljenovi, jer je nekoliko primjeraka otkriveno na Normanskim ostrvima, javio je list "San".

U izvještaju se navodi da je jedan insekt uhvaćen na ostrvu Olderni, jedan je pronađen mrtav u selu Lajlet na ostrvu Gernzi, a kasnije je jedan uhvaćen u zamku u bašti.

"Mislimo da se radi o novim stršljenovima koji dolaze iz Francuske. Vjetar će duvati sjeveroistočno tokom cijele sljedeće sedmice", izjavio je koordinator Projekta za azijske stršljenove Frensis Rasel.

On je rekao da Projekat namjerava da uzme azijske stršljenove tokom sjeveroistočnih vjetrova ili poslije njih.

"Mislim da je ovo početak. Biće pronađeno još", istakao je Rasel.

"San" podsjeća da su ranije ove godine pronađena dva primarna gnijezda i više od 20 stršljenova na ostrvu Džerzi. List napominje da bi širenje ovih insekata, ukoliko se ne bude provjeravalo, moglo dovesti do desetkovanja domaće populacije pčela u Velikoj Britaniji.


(Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana