26.7.2022. 11:51
Kinezi osmislili lasersku olovku koja piše po vazduhu
Hologramski prikazi, metaverzum, proširena stvarnost… sve su to tehnologije koje su nekada bile samo plod nečije mašte, a danas se aktivno razvijaju.

Ali, u svim tim tehnologijama, potrebno je imati nekakav ekran, kako bi se ono što se prikazuje zaista i vidjelo.

Međutim, kineski naučnici iz Laboratorije Hungtuo u Wuhanu, osmislili su lasersku olovku čije su mogućnosti nevjerovatne.

Tvrde da je pomoću nje moguće pisati u vazduhu, što bi bio korak naprijed u razvoju holograma, prenosi B92.

Kako javljaju kineski mediji, olovka koristi veoma kratke laserske pulseve kako bi uklonila elektrone iz molekula vazduha i pretvorila ih u plazmu koja emituje svjetlost, a sve to kako bi se napisane riječi pojavile u vazduhu.

Vođa istraživanja, Chao Shangdong, za kineske medije je istakao da im za crtanje u vazduhu, zahvaljujući ovoj olovci, nisu potrebni ni tabla ni papir ni ekran.

Pojasnio je kako “olovka” koristi pulseve od samo nekoliko femtosekundi (jednaka jednom kvadrilionitom dijelu sekunde), a kojima je potrebno milion megavata energije.

Ali, kako su ti pulsevi izuzetno kratki, dodaje, potrošnja energije i nije tako velika, a lasersku olovku je moguće bezbjedno koristiti.

Naučnici se nadaju da bi ova laserska olovka u budućnosti mogla da se koristi u kvantnom računarstvu i drugim naprednim tehnologijama. Možda čak i kao neka nova holografska tehnologija.


(Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana