21.7.2020. 15:56
Mladi sportisti zlostavljani u Japanu: Djeca udarana po licu, nogama, davljeni, seksulano zlostavljana
Izvještaj o fizičkom, seksualnom i verbalnom zlostavljanju mladih japanskih sprotista objavljen je u nedjelji u kojoj je trebalo da počnu Olimpijske igre u Tokiju.

Izvještaj Human Rights Watch organizacije, pod naslovom “Dobio sam toliko udaraca da ih ne mogu nabrojiti – zlostavljanje djece sportista u Japanu”, raspolaže sa nizom različitih načina maltretiranja najmlađih.

Više od 800 sportista iz 50 sportova, uključujući olimpijce i paraolimpijce, učestvovalo je u ovom istraživanju. Saznaje se da su mladi ljudi udarani po licu, nogama i raznim predmetima poput palica, reketa ili bambusovih štapova, davljeni su, lišeni vode, ali i seksualno zlostavljani i uznemiravani.

Kao posljedice svih ovih maltretiranja ustanovljene su depresija, doživotna trauma, samoubistva…

“Sport je u Japanu uzrok bola, straha i nevolje. Učestvovanje u sportu trebalo bi deci da pruži radost igranja, kao i priliku za fizički i mentalni razvoj i rast. Međutim, u Japanu su nasilje i zlostavljanje često iskustvo djece sportista”, piše u izveštaju.

Japan je uveo reforme za uklanjanje fizičkog kažnjavanja u sportu, poznatog kao taibatsu, ali je Human Rights Watch utvrdio je da su te reforme neobavezne “smjernice”, a ne obavezujuća pravila, te da je napredak “neujednačen i nije nadgledan, kao i da ne postoji obvezno izvještavanje o pritužbama zbog zlostavljanja“.

“Sve dok sportski savezi i škole štite trenere nasilnike, djeca neće biti sigurna”, rekla je direktorka organizacije koja je istraživala ovu temu Minky Worden.

Međunarodni olimpijski komitet je priznao izvkeštaj Human Rights Watch i poručio kako su “zloupotrebe suprotne vrijednostima olimpizma, koji poziva na poštovanje svih učesnika u sportu”.


(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana