4.5.2020. 13:10
Bečki bazeni spremni za otvaranje sezone
Otprilike četvrtina Bečlija ljetni godišnji odmor provodi u gradu, a ove godine će ih s obzirom na situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa biti i više.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig smatra da je upravo iz tog razloga važno omogućiti pristup gradskim kupalištima i bazenima koja će se najvjerovatnije otvoriti krajem maja.

Iz gradske uprave također naglašavaju kako nema razloga da se otkaže ovogodišnja sezona kupanja te da boravak na svježem zraku i suncu povoljno utječe na imunološki sistem.  Saune će pak ostati zatvorene, dok se o otvaranju tobogana i ostalih zabavnih sadržaja još raspravlja, prenosi Eurocomm - PR Sarajevo.

Kupanje na bečkim gradskim bazenima u narednim ljetnim mjesecima bit će moguće uz brojne mjere koje trebaju omogućiti pridržavanje propisanog razmaka.

Tako će prema sadašnjim najavama biti ograničen broj posjetilaca kao i broj kupača koji se istovremeno smiju nalaziti u vodi, a mlađi od 10 godina morat će biti u pratnji odrasle osobe. Za sigurnost kupača kao i za pridržavanje propisanog razmaka brinut će se osoblje bazena, no bečki gradonačelnik apelira na građane da budu odgovorni te održavaju potrebnu distancu. Osim toga, građanima će u sklopu kupališta biti dostupni tereni za odbojku, tenis i minigolf jer austrijska vlada već od 1. maja dopušta prakticiranje tih sportova. Najavljena ograničenja po potrebi će se prilagoditi aktuelnim preporukama nadležnih institucija i vlade.

Osim toga, uvest će se nove cijene koje će biti znatno niže nego inače. Tako će ulaznica za djecu koštati jedan euro, dok će mladi za ulaz izdvojiti dva, a odrasli tri eura. Kako bi se regulisao broj posjetilaca, u bečkoj gradskoj upravi razmišljaju o uvođenju prodaje ulaznica unaprijed putem interneta. Tako bi se, između ostalog, moglo spriječiti i nepotrebno putovanje javnim prijevozom do već popunjenih bazena.

U sklopu strategije razvoja do 2030. godine gradska uprava najavila je nova ulaganja od 100 miliona eura u ovaj sektor.

Dotad namjeravaju izgraditi novi bazenski kompleks, dok će nekoliko već postojećih objekata proširiti.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana