18.5.2020. 8:35
Hrpa čudnih i bizarnih pravila sa kojima će se susretati gosti koji budu ljetovali u Španiji
Španska vlada je osmislila nova pravila koja moraju da poštuju gosti i hotelsko osoblje kako bi se turistička industrija vratila u "normalu" i spriječili novi talasi epidemije koronavirusa, prenosi Avaz.

Piše: Haris Ahbabović

Zdravstveni stručnjaci iz Španskog instituta za kvalitet turizma objavili su opsežne zahtjeve kako bi se omogućilo španskim hotelima da se ponovo otvore, dok je Hosbec - hotelsko udruženje za Costa Blancu i Valenciju, izdalo još sveobuhvatniji izvještaj sa smjernicama.

Pravila o kojima se govori su sljedeća:

1. Svi gosti moraju proći preko dezinfekcijskih otirača da bi ušli u predvorje hotela. Na taj način će očistiti obuću.

2. Mora se održavati socijalno distanciranja u cijelom hotelu, uključujući recepciju na kojoj će znakovi na podu pokazivati gdje treba da se stoji- zato očekujte još duže redove čekanja za prijavu.

3. Ako dođete automobilom, vjerovatno nećete naći osobu koja će parkirati vaš auto. Ako želite da odnesete prtljag u sobu, morat ćete da ga obrišete i dezinficiraete.

4. Neće biti rukovanja ili zagrljaja između gostiju ili osoblja, bez obzira koliko puta bili u istom hotelu.

5. Kada se prijavite na recepciji, nećete moći da koristite njihovu olovku. Ako to učinite, svaki put će se dezinfiirati.

6. U lift možete ući samo sa članovima svoje porodice ili bliskim osobama. Ako su prisutni stranci, morat ćete da nosite masku.

7. Osoblje će nositi zaštitnu opremu, maske i rukavice koje će mijenjati u više navrata. Njihove uniforme morat će da se peru svaki dan, a njihova odjeća u kojoj dolaze na posao će se stavljati u hermetičke vreće. Njihove lične stvari, od mobilnih telefona do naočara, morat će da se dezinfekciju.

8. Svuda će biti postavljeni dezinfekcioni geli i uređaji za pranje ruku.

9. Nećete moći da ostanete u svojoj sobi dok je sobarica (naravno, sa maskama i rukavicama) čisti.

10. Bacanje prljave odjeće i peškira na pod će biti zabranjeno. Peškir ćete morati da stavite u zapečaćenu kesu da bi sobarice mogle da ih skupe i prebace u drugu kesu.

11. Zajednički toaleti u hotelu će bit će očišćeni i dezinfikovani najmanje šest puta dnevno. Umjesto peškira za brisanje ruku koristit će se papirni ubrusi

12. Nećete moći da date dobru knjigu svom pratiocu na putovanju. Ukoliko je pravilno ne dezinfikujete, bit će stavljena u karantin nedelju dana.

13. Sve što se nalazi u vašoj sobi bit će u potpunosti dezinfikovano, od nameštaja u kupatilu do telefona, lampi i četke za toalet. 

14. Mini barovi neće biti u upotrebi ako hotel ne može apsolutno da garantuje da će se pravilno dezinfikovati nakon smjene gostiju. Nebitni komadi namještaja bit će uklonjeni, kao što su prostirke i slike zbog opasnosti od širenja mikroba.

15. Plaćanje u hotelu mora biti izvršeno putem kartica ili elektronskih sredstava. 

16. Svaki put kada izađete, na recepciji ćete morati da ostavite ključeve gdje će biti dezinfikovani.

17. Ne brinite se za sol, biber ili ulje u restoranu. Neće ih biti. I neće biti miješanja sa drugim gostima jer će svi morati da sjede na svom mjestu. 

18. Usluga peglanja će biti ograničena ili neće postojati. Rezervne deke i jastuci čuvaju se u zaštitnim kesama, a fen za kosu redovno će se dezinfikovati.

19. Teretane će imati veoma stroge higijenske mjere, kao što su značajne pauze između treninga. 

20. A ako igrate golf, igra će biti mnogo drugačija. Svaki igrač će morati da dezinfikuje sopstvene loptice, neće biti dijeljenja vozila za golf i dodirivanja zastavica koje će sve vrijeme ostati u rupi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana