20.12.2020. 11:55
Polaznici Napredne planinarske škole educirani za siguran boravak u planini
Grupa od trinaest polaznika mlađe i srednje životne dobi, članova Hrvatskog planinarskog društva (HPD) 'Bjelašnica 1923' i drugih sarajevskih planinarskih društava završila je 'Naprednu planinarsku školu 2020' (NPŠ), koja je bila logičan nastavak ljetne edukativne aktivnosti HPD-a i završetka 'Opće planinarske škole 2020' (OPŠ).

Naprednu planinarsku školu vodio je planinarski instruktor Gorske službe spašavanja (GSS) Selver Ajrulahi uz asistenciju učitelja planinarstva Admira Ibričića i planinarskog vodiča Ivana Žilića.

Teoretski dio obuhvatio je 17 sati predavanja i vježbe iz oblasti priprema za odlazak u planinu, kondicioni trening, tehnička planinarska oprema za ljetno planinarenje, opasnosti u planinama ljeti (subjektivne i objektivne), planinarstvo i sport, planinarstvo i turizam, kartografija i orijentacija, prva pomoć - moguće povrede u ljetnom periodu i tretiranje tih povreda, osnove spašavanja i GSS, kretanje osiguranim planinarskim stazama-feratama (oprema, tehnika itd.) i osnove speleologije.

Praktični dio obuhvatio je boravak u planini (tehnike kretanja ljeti, osnove kretanja po stijeni, abseil, bivak, kartografija i orijentacija u planini ljeti, tehnike dizanja i spuštanja, kretanje osiguranom stazom/feratiranje, pećina). Svi polaznici su uspješno položili pismeni i praktični ispit.

- Osim teorijskog učenja sve je provjeravano na vježbama i praktično na planinarskim pohodima i turama na planininama Trebević (Ferata 'Prof. dr Josip Fleger'), Bjelašnica - pećina Klekovača i Prenj (ispeli najviši vrh Zelena Glava) te lokalitetu Dariva. Sve je to izvedeno uz neophodne mjere sigurnosti i epidemiološke mjere - navodi se na FB profilu HPD 'Bjelašnica 1923'.

'Napredna planinarska škola 2020' HPD-a 'Bjelašnica 1923' održana je u periodu od 10. septembra do 7. novembra ove godine, a polaznici su se tako bolje upoznali s ljepotama naših planina i prirode uz druženje, pjesmu i dobro raspoloženje.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana