11.7.2020. 21:55
Okupljanja širom Srbije, u Beogradu podrška novinarima
Građani se širom Srbije već pet dana okupljaju na protestima kako bi iskazali bunt protiv vlasti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i upravljanja krizom oko koronavirusa. Demonstracije su poslije Beograda zahvatile mnoge gradove, a večeras su protesti počeli u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Novinari su proteklih noći bili meta, danas u Beogradu imaju obezbeđenje.

Kako javlja reporter N1, u Pionirskom parku i na Trgu Nikole Pašića u Beogradu okupilo se tek nekoliko desetina ljudi koji za sada posmatraju protest vjernika ispred skupštine.

Agencija Beta prenosi da se na Trgu slobode u Novom Sadu okupilo oko 500 građana koji su krenuli u protestnu šetnju. Okupljene i večeras predvodi aktivista i član Združene akcije "Krov nad glavom" Miran Pogačar. Većina okupljenih u Novom Sadu nosi zaštitne maske, a organizatori su i danas pripremili improvizovano mobilno ozvučenje. Skup je za sada miran.

Osnovni zahtjevi protesta u Novom Sadu su ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Građani traže i ostavke Kriznog štaba, preusmjeravanje novca medicinarima i povratak na posao građana otpuštenih tokom pandemije.

Poslije incidenata tokom protesta u srijedu, građani su u četvrtak održali mirne proteste. U petak uveče oko 1.000 demonstranata pokušalo da blokira autoput ka Beogradu, ali su od toga odustali jer je policija postavila kordon kod Kaćke petlje na samom izlasku na autoput.

 

 

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana