26.2.2021. 12:59
Kupac iz Hrvatske 16 godina čeka oružje nabavljeno u BiH
Duže od deceniju i po firma "Scout d.o.o." čeka isporuku tovara koji je poručila i platila. Poručilac je iz Hrvatske, dobavljač iz susjedne BiH.
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ne zna gdje se nalazi oružje i municija koju ta insititucija treba da isporuči hrvatskoj firmi "Scout d.o.o.", koje je predmet ugovora potpisanog prije 16 godina.

Ova hrvatska kompanija, koja se bavi trgovinom i prometom oružja, kupila je 2003. i 2004. godine neperspektivno naoružanje i municiju od tadašnjih entitetskih ministarstava odbrane.

Radi se o zastarjeloj municiji, minsko-eksplozivnim sredstvima i naoružanju čija ukupna vrijednost do danas nije poznata javnosti.

Prve isporuke po ugovorima izvršene su 2004. i 2005. godine.

Nakon završetka rata u BiH (1992.-1995.) bile su tri vojne formacije u BiH - Armija BiH, Vojska Republike Srpske i Hrvatsko vijeće obrane - i dva ministarstva odbrane na nivou entiteta - Republika Srpska i Federacija BiH.

U periodu kada su potpisani pomenuti ugovori trajao je proces provođenja reforme odbrane u BiH, kojim je 2003. godine formirano Ministarstvo odbrane BiH. Entitetska ministarstva odbrane ukinuta su 2006. godine.

U međuvremenu, rokovi važnosti ugovora od šest mjeseci su istekli, a odlukama tadašnjih entitetskih Vlada iz 2008. godine, sva pokretna i nepokretna imovina bivših entitetskih ministarstava odbrane, uključujući oružje i municiju, prebačena je na državno Ministarstvo.

Takođe, na to ministarstvo je prebačena i odgovornost za ispunjavanje ugovora sa hrvatskom firmom kojoj je 2010. i 2011. godine proslijeđena druga isporuka oružja i municije. U tom su periodu napravljeni su i aneksi koji podrazumijevaju produženje ugovora, ali i zamjenu oružja i municije koji nisu bili predmet osnovnih ugovora.

Od tada do 2020.godine, Ministarstvo odbrane BiH nije isporučilo ostatke naoružanja i municije.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine krajem decembra 2020. godine isporučilo je dio naoružanja i municije hrvatskoj firmi "Scout d.o.o.".

Isporuka je uslijedila nakon sudske presude i odluke o izvršenju koju je 2018. godine po tužbi "Scouta" donio Sud BiH.

Firma "Scout" tužila je 2017. godine Ministarstvo odbrane BiH u sporu vrijednom 20 miliona maraka (10 miliona evra), kojim je tražila isporuku preostale robe.

Nakon žalbi bh. Ministarstva, Sud BiH je 2018. godine presudio u korist "Scouta", te je naloženo da preostalu robu isporuče kupcu.

Direktor "Scouta" Gordan Peranec za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako ne znaju gdje je ostatak naoružanja i zašto im nije predat.

"Ministarstvo je imalo sudski nalog da do 10. januara dostavi informacije gdje i u kojim količinama se nalazi roba radi dalje realizacije izvršenja. To do danas nije dostavljeno, a bez toga Sud ne može nastaviti izvršenje presude. U ovoj fazi čekamo to", ističe Peranec.

Iz Suda BiH za RSE su kazali kako nisu u mogućnosti dostaviti sadržaj presude koju je protiv Ministarstva odbrane BiH dobio 'Scout', kao ni rješenje o izvršenju, jer se "radi o predmetu koji je zatvoren za javnost", zbog čega su limitirani da otkrivaju informacije o postupku.

Iz Ministarstva odbrane BiH na pitanje kada će biti isporučen ostatak oružja i municije, koje je predmet ugovora, odgovorili da će "po izvršenju naplate za sredstva koja su predmet predaje, Ministarstvo ista transferirati prema entitetskom porijeklu".

"Napominjemo da predmet ugovora (zaključenih sa prijašnjim entitetskim ministarstvima odbrane) nije bio definisan na način da sadrži zvanične nazive i oznake svih sredstava a kako se presuda oslanja na iste, proizilazi da i sama presuda sadrži isti problem u pogledu označavanja odnosno identifikacije sredstava, te da ista sadrži i nazive koji uopšte nisu bili predmetom ugovora", navodi se u dopisu Ministarstva odbrane BiH.

Dodaju da redovno vrše inspekcije municije kako bi utvrdili njenu ispravnosti ali i da se "ista nakon identifikacije neispravnosti i nestabilnosti uklanja kao opasna po život i imovinu, (uništava po odlukama Predsjedništva BiH)". S tim u vezi se zakljčuje da to za posljedicu i "'odstupanja' u smislu postojanja određenih sredstava koja su navedena u presudi".

Tužilaštvo BIH uporedo vidi istražne radnje zbog sumnji u malverzacije prilikom zaključivanja ugovora i isporuke oružja hrvatskoj kompaniji.

Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalozima Suda BiH i Tužilaštva BiH, 2019. godine, izvršili su pretrese u Ministarstvu odbrane BiH.

"Istraga se odnosila na postojanje osnova sumnje da su u razdoblju od 22. marta 2010. godine do 22. oktobra 2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, koja su zaključena 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i jednog poduzeća iz Republike Hrvatske", navedeno je tada u saopštenju SIPA-e.

Iz Tužilaštva BiH za RSE je potvrđeno da se i dalje radi na ovom predmetu, ali nisu precizirali u kojoj fazi je slučaj i ko su osobe koje se sumnjiče za moguće malverzacije oko realizacije ugovora sa firmom "Scout", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Eksperta za odbrambene tehnologije Berku Zečevića Tužilaštvo BiH angažovalo je kao vještaka u ovoj istrazi.

Zečević za RSE kaže da je završio sve analize koje je predao Tužilaštvu na proučavanje, a iz njih se vidi da postoje razlike između stanja na terenu i onoga u knjigama.

"Problematično je šta je isporučeno, šta nije. Zna se specifikacija 2010. i 2011., ali je problematično šta je isporučeno 2004. i 2005. godine. Knjigovodstveno. A zna se, jer su potpisivana različita dokumenta. To što vi znate nešto, ne znači da je istinito. Imate dokumente koji su potpisani. S tim dokumentima se preuzimaju obaveze od Ministarstva odbrane prema 'Scoutu', a kad zagrebete i pitate na osnovu čega je dobijen ovaj podatak, tad nastupa problem. Friziranje podataka", navodi Zečević.

Kao primjer utvrđenih neregularnosti on navodi prodaju 62 osvjetljavajuće rakete 128 mm M66 koje su bile dio osnovnog ugovora.

"To su stare rakete, nepotrebne Bosni i Hercegovini. Kasnije, u dokumentima Ministarstva odbrane, umjesto tih raketa dat je nalog da se isporuče rakete 128 mm M63 ili M91, koje se lansiraju iz višecijevnih bacača i nose eksplozivne materije, za borbenu upotrebu, dok su ove prve za osvjetljavanje terena. Umjesto 62 rakete, isporučeno je 20.000 raketa i još je ostalo da se isporuči 10.000 raketa. Cijena tih raketa, po tim dokumentima, je 11 maraka", kaže Zečević, te ističe da je prava vrijednost isporučenih raketa deset milina maraka (pet miliona evra).


(Saliha Rokša)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana