1.3.2021. 13:03
Lajčak ne dolazi u Srbiju sa ultimatumom
Srbija i Kosovo treba da se dogovore šta je normalizacija i šta je normalno, rekao je specijalni predstavnik Evropske unije
Prema pisanju Aljazeere, specijalni predstavnik Evropske unije, Miroslav Lajčak, poručio je da u Beograd ne dolazi sa ultimatumom, da u Srbiji ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU-a i SAD na rješavanju kosovskog pitanja i da je ubijeđen da postoji prostor u kome bi Srbija i Kosovo mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.

Lačak je u intervjuu za novinsku agenciju Tanjug rekao i da bi tokom posjete Kosovo i Srbiji želio da čuje odgovor na pitanje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.

”Nije tajna da EU očekujem nastavak dijaloga i da je i za Beograd i za Prištinu dijalog nezaobilazan na EU putu. EU je tu, spremni smo da dovedemo dva lidera u Brisel i sada je pitanje kada će to da se desi. Na to želim da čujem odgovor tokom posjete”, kaže Lajčak.

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova dolazi danas u Prištinu. Kako prenose mediji, Lajčak će u Prištini boraviti do 3. marta, a potom će 3. i 4. marta stići u posjetu Beogradu, gdje će razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Povodom medijskih najava da u Srbiju dolazi sa dokumentom koji sadrži neku vrstu ultimatuma za srbijanske vlast, Lajčak kaže da su se uvijek pred njegov dolazak pojavljivale ”spekulacije i velika očekivanja”

”EU ne radi po principu ultimatuma. Mi smo tu da pomažemo. Cilj dijaloga je podrška i Beogradu i Prištini i približavanje evropske budućnosti za cijelu regiju”, kaže Lajčak.

(Izvor: Aljazeera)
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana