16.4.2021. 11:41
Muzur: Dio novca od nevladinih organizacija završavao na računima vijećnika
Nermin Muzur, načelnik općine Ilidža danas je istakao kako će Ilidža biti primjer općine gdje se obećanja provode u djelo.

"Prije toga su se morali rješavati zaostali problemi. Najveći je bio 109 spornih građevinskih i urbanističkih dozvola. U saradnji s investitorima do sada je to svedeno na  10 spornih građevinskih dozvola. Imovina općine nije adekvatno knjižena i evidentirana, a ostalo je nenaplaćenih 4 miliona KM. Poduzete su mjere da se važećom učini Strategija razvoja općine. Ono što se mora promijeniti je način finansiranja nevladinih organizacija jer se utvrdilo da je dio novca završavao na privatnim računima vijećnika. Službenici protekle četiri godine nisu ocjenjivani. Tri firme su u općini bile izvođač 50 posto radova", kazao je Muzur.

Općina je već poduzela aktivnosti za transparentniji rad i realizaciji obećanja uvođenja efikasne javne uprave.

"Obračune plaća smo uskladili sa zakonom i prvi smo koji su izrazili spremnost i potpisali saradnju sa Uredom za borbu protiv korupcije u KS. U saradnji sa Britanskom ambasadom smo definisali kritične tačke i dobili standarde integriteta i transparentnosti koji će se ubuduće primjenjivati za dodjele sredstava i javne nabavke. Preko Vibera smo inspekciju približili građanima tako da mogu fotografisati uočene nepravilnosti u dijelu ugodnog stanovanja a što je dalo dobre rezultate. Već smo imali konkretne akcije inspekcije po dojavama građana", dodao je Muzur.

Budžet općine je 39 miliona KM i on je razvojni jer se 50 posto budžeta planiralo za kapitalne investicije. Osim toga posebna pažnja će se posvetiti sigurnosti i općina će podržati opremanje policije, posebno specijalne jedinice.

"Općina planira obnovu  Rimskog mosta, utopljavanje objekata, a milion maraka je namijenjen za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže", dodao je Muzur.


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana