7.12.2021. 12:39
Skandal. Balerine moraju čistiti toalete i tuševe u pozorištu: Ne želimo to, ali nas je strah…
Dan plesača baleta širom svijeta izgleda uglavnom isto: dolaze u studio, odrade vježbe, pripremaju se za predstave, a ako je neka tu večer na repertoaru, otplešu je. Fizički je to težak posao, a radni su dani jako dugi. No, iznenađenja nema, jer svi znaju što rade.

Ali, radni dan plesača u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci odnedavno izgleda drugačije: svakog jutra neki od njih dođe, očisti tuševe, dvoranu i wc, a potom počinje raditi. Iako zvuči zaista nevjerojatno, upravo se to događa. Plesači čiste svoje radno mjesto.

– Nedavno smo ostali bez čistačice pa smo morali to sami preuzeti. Nije to naš posao i ne želimo ga raditi. No, u kazalištu su uobičajeni ugovori na određeno i bojimo se da nam, ako se usprotivimo i odbijemo čistiti, neće produžiti ugovore – kažu plesači za Jutarnji list.
 
Da je bojazan opravdana pokazuje i informacija koju je potvrdilo Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDBPU).

– Prema onome što znamo predstavnica Sindikata obavila je razgovor s intendantom Blaževićem i navodno je dogovoreno da se radi o radu na dobrovoljnoj bazi. HDPBU se ne slaže s takvim tretmanom profesionalnih plesača i zajedno sa Sindikatom ćemo pratiti razvoj situacije i sukladno tome djelovati – kaže predsjednik udruženja Svebor Sečak.

Dodaje kako posebno zabrinjava najnovija informacija da je član riječkog Baleta Svebor Zgurić obaviješten da mu se neće produžiti ugovor o radu, tri dana nakon što je sudjelovao na tom sastanku na kojem se raspravljalo o ovoj situaciji.

Intendant Marin Blažević nije bio naočito sretan kad su ga novinari Jutarnjog pitali u vezi za ovu situaciju te zaprijetio tužbom ako bilo kakvu informaciju o radu javno financiranog pozorišta objave.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana