7.12.2021. 13:19
Vučić popustio: Nakon masovnih protesta pronašao rješenje koje će objaviti sutra
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je “našao rješenje” za Zakon o eksproprijaciji, i da će javnost o tome obavijestiti sutra.

Vučić je ovo izjavio prilikom obilaska Beograda na vodi. Upitan za izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji, Vučić je naveo da je rejšenje pronađeno:

„Sutra ću vas obavijestiti, pripremamo cijeli paket, našli smo rješenje. Spremam dodatne provjere da ne bismo izašli sa nečim što je protivustavno. Važno je da pokušamo da uradimo sve što je u našoj moći, da saslušamo ljude, kao što sam ih slušao u Gornjim Nedeljicama. Treba da vidimo kako da pronađemo rješenja“, rekao je Vučić.

„Pošto mi je jasno da bi to preganjanje trajalo mjesecima tražimo potpuno drugačije rješenje kojim bismo taj zakon stavili van pravnog prometa… Mislimo da smo našli način, ali i oko toga ima različitih tumačenja… Jedno je da imam pravo suspenzionog veta, ne samo o zakonu koji nije u skladu sa Ustavom, ali sve to provjeravamo sa više pravnih eksperata“, rekao je Vučić i konačnu odluku o tome najavio za sutra.

On je najavio da će u četvrtak na biti donesena i odluka kako i koliko novca će biti izdvojeno za zaštitu životne sredine i to je, kaže, veoma važno. Spreman je, ističe, da razgovara sa ljudima koji nisu političari koji su pokrali ovu zemlju, uzeli pare od Rio Tinta i sad protestuju protiv te kompanije. Upitan o Zakonu o referendumu, Vučić je rekao da u njemu nije vidio ništa sporno, ali da sada čuje da druga strana ima primjedbe na visinu taksi za narodnu inicijativu.

Ističe da nema ništa protiv da se i tome razgovara ako su takse problem. Primijetio je međutim da organizatori protesta spremaju neke nove političke zahtjeve, pa im je poručio da za te zahtjeve, kako kaže, imaju predstojeće izbore.

„Sa tim političkim zahtjevima nek izađu pred narod 6. aprila, pa nek narod kaže“, rekao je Vučić, prenosi Nova.rs.

Podsjećamo, ekološke inicijative protekle dvije subote pozivale su na proteste širom Srbije, protiv Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, koji su, kako smatra struka, pravljeni „po mjeri“ za projekat Rio Tinto, rudarenje litijuma na području Jadra.

Protest je najavljen i za ovu subotu, sa istim zahtjevima.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana