11.5.2022. 17:59
Šta se dešava sa Zukorlićevim sinom i ženom broj 2 preminulog muftije: Usame "sandžačku Hurem" skinuo sa svih izbornih listi
Prema informacijama koje su prenijeli pojedini novopazarski portali sinoć oko 21 sat došlo je do sukoba između pripadnika obezbjeđenja u zgradi Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru i još nekoliko lica. Naime, prema informacijama Nove.rs, navodno je neko fizičkom silom htio da preuzme kontrolu nad zgradom Univerziteta.

Policija je brzo intervenirala, a trenutno se u blizini zgrade u Ulici Dimitrija Tucovića nalaze pripadnici PU Novi Pazar, kao i nekoliko radnika privatnog obezbjeđenja. 

Prema nezvaničnim saznanjima, do incidenta je došlo nakon što je po nalogu predsjednice Univerziteta Elme Elfić Zukorlić, druge žene preminulog muftije Muamer efendije Zukorlića, povećan broj pripadnika obezbjeđenja.

Kako saznaje Nova.rs, osobe koje su bliske sinu bivšeg muftije, Usameu Zukorliću, pokušale su da je spriječe u tome i da oni preuzmu kontrolu nad ovom zgradom, pozivajući se na odluku Islamske zajednice u Srbiji da sve institucije, koje su pod vakufima, obezbjeđuju samo pripadnici obezbjeđenja koja djeluju pri Islamskoj zajednici.

Za Nova.rs je potvrđeno od Informativne službe Univerizeta, da se u jednom trenutku u portirnicu zgrade zaključao i brat preminulog muftije, Muhamed Zukorlić, ali se nakon incijative Islamske zajednice povukao.

O incidentu se oglasio i Usame

"Internacionalni univerzitet je jedan od najvažnijih vakufa rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića. Na njemu je preselio. Samo je jedan amanet rahmetli Muftije na toj ustanovi - Pisani testament STATUT - Poštovanje Statuta univerziteta, dokumenta koji je lično pisao rahmetli akademik. Zato mi, i kao nasljednici Muftijini i kao pripadnici Islamske zajednice, ćemo se pobrinuti da se čuva taj amanet" - poručio je Usame Zukorlić te dodao:

"Na toj ustanovi se ni jedna odluka više neće donositi mimo zakona i propisanih pravila, a prsti politika koje su se borile protiv muftije i samog Univerziteta i za koje nam je muftija ostavio jasne amanete će ostati daleko od te ustanove."

Elma nije u kontaktu s porodicom

U nedavnom intervjuu za srbijanske medije, na pitanje da li je u kontaktu sa muftijinom porodicom, te kako sa njima funkcioniše kazala da kontakt ne postoji nakon Zukorlićeve smrti. 

"Očistio" stranku od kadrova bliskih drugoj muftijinoj ženi

Kao što su sandžački portali najavljivali sin Muamera Zukorlića Usame, kao njegov politički nasljednik, sproveo je veliku čistku istaknutih kadrova stranke. Očito se radi o osvetoljubivom obračunu sa kadrovima koji su odani Elmi Elfić Zukorlić, drugom vjenčanom suprugom njegovog oca rahmetli muftije.

Nedugo nakon objavljivanja liste kandidata za poslanike SPP-a, na svom Instagram profilu oglasila se i Elma Elfić Zukorlić s jednom vrstom indikativne poruke. Elma je kao prilog poruci postavila svoju fotografiju s lokacije Topkapi u Istanbulu, odnosno mjesta gdje su stolovale žene sultana.

"I tako kroz istoriju, imena žena vremenom su se menjala: Ajša, Hurem, Košem… Na kraju njihova imena i vreme u kojem su živele postala su nebitna. Bitno je da su bile žene koje je trebalo zaboraviti jer su bile voljene, poštovane, uticajne; čija su mišljenja vrednovana, a koje su iznad svega bile odani prijatelji svojim vladarima. Jedno im je zajedničko – pokušali su da ih izbrišu iz istorije, međutim, o njima se i dalje piše i govori u 21. stoljeću...“, napisala je ona.

(A. Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana