19.4.2024. 19:28
Milanović: Priprema se državni udar, Plenković je kum korupcije!
Ustavni sud Hrvatske danas je saopćio da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ne može biti mandatar za sastav vlade, čak i ako podnese ostavku na predsjedničku funkciju. Međutim, Milanović kaže da Ustavni sud po tom pitanju ne može napraviti ništa.

Milanović je održao konferenciju za novinare i kazao da prije svega svojim obraćanjem želi umiriti građane koji su ljuti i kojih je, kako tvrdi, puno.

"Ono što su danas čuli od Ustavnog suda je ono što Ustavni sud može reći. Međutim, ne može napraviti ništa. Izbori su gotovi, izbori su završili voljom građana kako su završili", rekao je.

Kazao je i da Hrvatski sabor većinom svih zastupnika za mandatara može birati koga hoće i da protiv toga nema pravnog lijeka.

"Ne bih se složio u potpunosti s onim što su danas mnogi rekli, i još će reći, da je ovo državni udar. Ovo je priprema za državni udar. Ovo je neka vrsta predradnje da sutra Plenković, kum korupcije u Hrvatskoj, kada treba napustiti Banske dvore kaže da ima odluku Ustavnog suda i da to ne želi uraditi. To je opasnost", rekao je.

Naglasio je da Ustavni sud, kojeg je nazvao takozvanim, nije iznad Sabora.

Kazao je da se konstituiranjem sabora preuzima najviša vlast u državi te da u tom periodu postoji tehnička vlada bez legitimiteta.

"Nakon toga imamo sabor koji može donositi zakone, poništiti Turudića, Plenkovićev privatni zakon, promijeniti ovaj čudni izborni zakon. Ja u tome neću sudjelovati jer na izbore vjerojatno više neću ići, ja nemam tu lični interes. HDZ-u garantujem da će imati barem jednog predsjednika Sabora, makar ja ne odlučujem o tome. Ali predsjednika (sabora) ne. Možda sam ja tu i višak. Možda sam optimalan, možda sam previše. Poštovat ću Ustav. Mandat će dobiti samo onaj ko ima 76 potpisa", istakao je Milanović.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana