23.4.2024. 16:37
Milatović: Crna Gora ima jasno stajalište o pitanju genocida u Srebrenici
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je u utorak da je na crnogorskoj vladi odluka hoće li ili ne susponzorirati rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici.

Milatović je, nakon susreta sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, "rekao da Crna Gora o pitanju genocida o Srebrenici ima jasno stajalište".

- Je li vlada promijenila mišljenje u odnosu na državno stajalište, to je pitanje za vladu - rekao je Milatović.

Crnogorski parlament je 2021. usvojio rezoluciju o Srebrenici kojom se između ostalog “najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici”, te zabranjuje “javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici”, a 11. jula proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Prošle sedmice 75 crnogorskih nevladinih udruženja i 65 pojedinaca predali su inicijativu vladi da Crna Gora sponzorira rezoluciju UN-a o sjećanju na genocid u Srebrenici, međutim vlada premijera Milojka Spajića još uvijek se nije izjasnila o toj inicijativi.

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar rekla je da pitanje Srebrenice nije lako, ali svi znaju da postoje sudske odluke koje su genocid označile kao genocid, te da tu nema nikakve rasprave i ne smije je biti.

- Slovenija je odlučila kosponzorirati rezoluciju, jer se radi o tome kakvu poruku prenosimo generacijama koje dolaze iza nas. To je teška za stvar, ali treba priznati šta smo uradili u prošlosti, da bismo išli u budućnost. To je moja iskrena poruka ljudima u Crnoj Gori - rekla je Pirc Musar.

Nacrt rezolucije kojom se poziva da se 11. jula proglasi za Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, predstavljen je nedavno u sjedištu UN-u Njujorku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana