26.4.2024. 20:46
Poslanici pisali premijeru Spajiću i Vladi Crne Gore: Donesite odluku o konsponzorstvu Rezolucije o Srebrenici
Tridesetpet poslanika crnogorske Skupštine uputilo je pismo premijeru Milojku Spajiću, u kojem su pozvali Vladu da bez daljnjeg odgađanja donese odluku o kosponzorstvu Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Tu informaciju na društvenim mrežama objavio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

"Tekst pisma koje je poslano Vladi Crne Gore ponuđen je na potpis poslanicima svih poslaničkih klubova Skupštine, osim poslanicima nekadašnjeg Demokratskog fronta, koji negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid", napisao je Nikolić.

Podsjetimo, u Generalnoj skupštini UN odgođeno je glasanje o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici, koje je bilo planirano za 2. maj. Zemljama članicama UN ostavljena je mogućnost za dodatne sugestije oko konačnog teksta dokumenta.

Rezolucijom je, između ostalog, predviđeno da se 11. juli svake godine obilježava kao "Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine".

Također se osuđuje i negiranje genocida te veličanje ratnih zločinaca, dok se države članice UN-a podstiču na čuvanje sudski utvrđenih činjenica kroz obrazovne sisteme, radi sprječavanja revizionizma i ponavljanja genocida.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana