6.5.2024. 10:41
Kineski lider Xi Jinping stiže u Srbiju i Mađarsku
Nakon što je u nedjelju otputovao u Francusku, u kojoj bi trebao ostati i danas, kineski predsjednik Xi Jinping nastavlja turneju u Srbiji i Mađarskoj. On će sa liderima ovih zemalja razgovarati o političkim, ali i ekonomskim temama.

Euronews izvještava o razlozima njegovih posjeta i temama koje bi trebale biti na stolu.

Kineski i francuski predsjednik će se prvo pozabaviti pitanjem rata u Ukrajini.

S obzirom na to da je Kina jedan od glavnih partnera Rusije, francuski predsjednik Emmanuel Macron će pokušati ohrabriti Peking da izvrši pritisak na Moskvu i pomogne u rješavanju sukoba između Rusije i Ukrajine.

Iako kineske vlasti tvrde da su zvanično neutralne prema ratu i pozivaju na mir, one nikada nisu osudile rusku agresiju.

U međuvremenu, trgovina između Rusije i Kine 2023. godine pomogla je da se ublaži uticaj ekonomskih sankcija Moskvi.

"Glavna briga je očito sva podrška koja se može dati Kini u smislu tehnologije dvostruke namjene i koja može doprinijeti obnavljanju ruske vojne opreme," kaže za Euronews viši istraživač na Institutu Jacques Delors Elvire Fabry.

Cilj Francuske je poboljšati pristup francuskim i evropskim kompanijama kineskom tržištu i postići pravednije konkurentne uslove.

Nakon što je dostigao rekordnih 396 milijardi eura 2022. godine, trgovinski deficit EU sa Kinom pao je za 27 posto u 2023. godini na 291 milijardu eura, prema podacima Eurostata.

Evropska komisija pokrenula je nekoliko istraga o kineskim subvencijama za električne automobile i solarne panele za koje se sumnja da narušavaju konkurenciju.

Kineski predsjednik će nastaviti svoju turneju u Mađarskoj i Srbiji, za koje su, također, bliske Moskvi.

"Sa ove dvije posjete, Xi Jinping pokazuje da aktivno radi na uspostavljanju autoritarne osovine u međunarodnoj politici", tvrdi njemački poslanik u Evropskom parlamentu Reinhard Bütikofer.

Srbija i Mađarska se smatraju kapijom za kinesku inicijativu za put i pojas u Evropi.

Glavni projekt ima za cilj obnovu željezničke linije između Budimpešte i Beograda, koju uglavnom finansira Kina. On će transportovati kinesku robu iz grčke luke Pirej u Evropu.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana