25.3.2017. 18:30
Irački zvaničnici: Deseci civila ubijeni u zračnim udarima po Mosulu
U zračnim udarima izvedenim u posljednjim danima ubijeni su deseci civila u zapadnom Mosulu, gdje se iračke snage bore protiv džihadista, saopćili su zvaničnici u subotu.


I irački avioni i oni iz koalicije pod američkim vodstvom bombarduju položaje grupe Islamska država u toj oblasti.

- Još su deseci tijela pod ruševinama - izjavio je Bashar al-Kiki, čelnik pokrajinskog vijeća Nineveha, za AFP.

Nawfal Hammadi, guverner Nineveha čija je Mosul prijestonica, izjavio je da je koalicija izvela zračne udare u kvartu Mosula al-Jadida, "ubivši više od 130 civila".

- Teroristička organizacija Daesh nastoji zaustaviti napredovanje iračkih snaga u Mosulu po svaku cijenu i okuplja civile koristeći ih kao živi štit - izjavio je Hammadi za AFP, koristeći arapski akronim za Islamsku državu.

Drugi zvaničnici izjavili su da su stotine ljudi poginule u zračnim udarima. Nije bilo moguće potvrditi te navode iz nezavisnih izvora.

Irački brigadni general izjavio je da je u udarima oštećeno 27 stambenih zgrada i da su tri od njih potpuno uništene.

Oficir, koji je tražio da ostane anoniman, izjavio je da su udari izvedeni nakon što su džihadisti gađali vojni avion i napali su iračke vojnike iz snajperske vatre.

Islamska država zauzela je velike površine sjeverno i zapadno od Bagdada u 2014., ali su iračke snage podržane američkim zračnim udarima otada vratile većinu teritorije koju su izgubile.

Iračke snage pokrenule su operaciju na preotimanju Mosula u oktobru, osvajajući istočni dio grada prije nego što su krenuli prema manjem ali gušće naseljenom zapadu.

(FENA/Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana