19.11.2018. 21:16
Katolička crkva u Španiji javno priznala zlostavljanje maloljetnika
Katolička crkva u Španiji javno je priznala u ponedjeljak da su sveštenici i drugi crkveni službenici seksualno zlostavljali maloljetnike.

“Crkva je prepoznala nekoliko vrsta zlostavljanja i čvrsto odlučila da to iskorijeni”, rekao je predsjednik Španske biskupske konferencije Ricardo Blazquez  na sastanku biskupa u Madridu.

“Različite vrste zlostavljanja koja su počinili mnogi biskupi, sveštenici, religiozne osobe i laici izazvale su patnju žrtava, među kojima su mnogi mladi ljudi, a koja može potrajati do kraja života”, rekao je Blazquez, nadbiskup Valladolida.

Papa Franjo pozvao je na samit o prevenciji seksualnog zlostavljanja s nacionalnim vođstvima Katoličke Crkve širom svijeta u februaru.

Papa je pod sve većim pritiskom da odlučno riješi problem nakon niza skandala u Čileu, Australiji i SAD-u.

U Španiji se kritikovao način na koji Crkva rješava problem zlostavljanja.

U oktobru su novine “El Pais” izvijestile da se sistematski zataškavalo zlostavljanje koje su počinili zaposlen Crkve u toj većinski katoličkoj zemlji, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana