19.11.2018. 21:32
Grčka izdala prve licence za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe
Grčka je izdala prve licence privatnim kompanijama za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u toj zemlji, u pokušaju da se domogne tržišta u procvatu vrijednog milijarde eura.

Nakon što je prošle godine legalizovala kanabis u medicinske svrhe, a u martu ukinula zabranu njegovog uzgoja i proizvodnje, Grčka je izdala dvije licence, dok će još 12 dozvola biti izdato do kraja ove godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i razvoja.

Kako je kazao Stergios Piciorlas, zamjenik ministra ekonomije, postoji ogromno interesovanje, pretežno iz Kanade i Izraela.

“Neki od potencijalnih investitora su veliki. Legalizovanje kanabisa u rekreativne svrhe se još ne razmatra“, istakao je on.

Prema riječima grčkog zvaničnika, prvi proizvodi od kanabisa u medicinske svrhe očekuju se na tržištu za oko 12 do 18 mjeseci.

“Ova industrija je uglavnom izvozno orijentisana. Očekuje se da će 14 licenci dovesti do otvaranja više od 750 radnih mjesta i donijeti oko 185 miliona eura investicija”, naveo je on.

Smatra se da hiljade pacijenata u Grčkoj koristi kanabis u lečenju niza ozbiljnih bolesti, ali vlasti nemaju precizne brojčane podatke o tome.

Više zemalja, među kojima su Velika Britanija, Nemačka, Italija i Danska, već su dozvolile izdavanje recepata za medicinski kanabis.

Kanada je još u junu postala druga zemlja u svijetu, poslije Urugvaja, koja je u potpunosti legalizovala marihuanu, čime je okončana njena 90-godišnja zabrana, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana