16.1.2019. 21:03
Britanski parlament: Predložen novi referendum o Brexitu
Dominic Grieve, zastupnik Konzervativne stranke premijerke Theresa May, u parlamentarnu proceduru uputio je prijedlog za održavanje novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU.

Prijedlog Grievea, koji je ranije pozivao na drugi referendum, vjerovatno neće uspjeti jer mu treba podrška vlade, a May se protivi novom izjašnjavanju birača.

Simbolično podnošenje prijedloga prošlo je bez rasprave. Obrazložen je kao prijedlog kojim bi se omogućile pripreme za referendum o budućim odnosima Velike Britanije i EU.

Istovremeno, parlamentarni odbor za izlazak iz EU objavio je da bi zastupnici što prije trebali održati nekoliko "pokusnih" glasanja da bi se vidjelo ima li koja opcija Brexita podršku većine.

U izvještaju objavljenom pošto je parlament odbacio plan premijerke May, odbor kaže da bi parlament, ako se do 29. marta, kada Britanija izlazi iz Unije ne dogovori kako dalje, trebao glasati o tome treba li produžiti vremenski rok za pregovore iz člana 50. evropskog ugovora.

Britanski zastupnici uvjerljivom su većinom u utorak navečer odbacili plan za Brexit premijerke Therese May, izazvavši političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. o izlasku iz Unije, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana