20.9.2019. 17:41
Zuckerberg se sastao s Trumpom
Čelnik Facebooka Mark Zuckerberg imao je "konstruktivan sastanak" s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u četvrtak u Bijeloj kući, izvijestili su iz kompanije, a na sastanku u Kongresu odbacio je ideju o prodaji Instagrama i WhatsAppa.

Zuckerberg se sastao s "kreatorima politikama kako bi poslušao što ih brine i razgovarao o regulaciji interneta u budućnosti", rekao je glasnogovornik Facebooka.

"Imao je konstruktivan sastanak s predsjednikom Trumpom u četvrtak u Bijeloj kući", poslao je Daniel Roberts u priopćenju emailom.

Trump je tvitao da je imao "ugodan sastanak s Markom Zuckerbergom u Ovalnom uredu", ne navodeći detalje.

Zuckerberg, koji je prošle godine posjetio Capitol Hill i svjedočio pred američkim Kongresom zbog skandala tvrtke Cambridge Analytica, susreo se u četvrtak prije sastanka s Trumpom i s brojnim republikancima, uključujući senatore Josha Hawleyja i Johna Cornyna.

Hawley je tvitao da je izazvao osnivača Facebooka da pokaže da je kompanija "ozbiljna u vezi pristranosti, privatnosti i konkurencije" prodajom WhatsAppa i Instagrama i omogućavanje neovisnoj, trećoj strani nadzor nad cenzurom.

"Odgovorio je ne na oba (prijedloga)", tvitao je senator.

Cornyn je rekao da su na "otvorenom sastanku punom poštovanja raspravljali o odgovornostima društvenih medija, regulacijskim prijedlozima, izbornoj sigurnosti, privatnosti i cenzuri konzervativnih glasova na društvenim medijima".

Facebook je jedna od najvećih tehnoloških tvrtki od koje je pravosudni odbor američkog Kongresa zatražio emailove i pravne podneske ranije ovog mjeseca.

Savezni regulatori i glavni tužitelji gotovo svih 50 američkih država također su pokrenuli vlastite istrage Facebooka i Googlea.

Društveni medij je kritiziran jer je dopustio trolovima koje je navodno podupirala Rusija da objavom oglasa utječu na predsjedničke izbore 2016. na kojima je Trump došao na vlast.

U srpnju je američka vlada kaznila Facebook s pet milijardi dolara zbog kršenja privatnosti korisnika nakon što su iscurili podaci gotovo 87 miliona korisnika kojima je pristupio Cambridge Analytica, politička konzultanska tvrtka sa sjedištem u Londonu koja je radila na Trumpovoj izbornoj kampanji 2016, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana