4.7.2020. 22:56
Zaraženi koronavirusom se ne trebaju liječiti hidroksiklorokinom i lopinavirom
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prihvatila preporuku da se osobe zaražene koronavirusom ne liječe hidroksiklorokinom i lopinavirom/ritonavirom. Preporuku je dala organizacija Solidarity Trial koju je WHO formirala u cilju efikasnog liječenja pacijenata koji imaju COVID-19.

Preporuje su izdate na osnovu dosadašnjih istraživanja i ispitivanja, saopćeno je iz WHO. Pokazalo se hidroksiklorokin i lopinavir/ritonavir malo ili skoro nikako smanjuju smrtnost pacijenata koji imaju koronavirus.

Ova odluka će odmah stupiti na snagu. Osim toga, nije dokazano da ovi medikamenti povećavaju stopu smrtnosti.

Ova odluka se odnosi samo na pacijente koji su hospitalizirani i neće utjecati prilikom rada na drugim studijama o efektu ovih lijekova, saopćeno je iz WHO.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana