23.11.2020. 20:23
Velika Britanija: Johnson najavio kraj zatvaranja 2. decembra
Nacionalno zatvaranje koje treba isteći 2. decembra neće biti produženo, dok će u Engleskoj biti uspostavljen sistem ublažavanja mjera u tri ranga u skladu sa epidemiološkom situacijom, rekao je u ponedjeljak britanski premijer Boris Johnson.

U obraćanju parlamentarcima putem video linka, Johnson je rekao da je Vladin plan proći zimu, izbjegavajući da koronavirus izmakne kontroli i bez “rasipanja teško stečene prednosti“.

Završetkom drugog nacionalnog “lockdowna“ 2. decembra, trgovine, teretane i frizerski saloni ponovo će biti otvoren, naravno uz poštivanje preventivnih mjera, prije svega socijalnog distanciranja koje je još uvijek na snazi, pojasnio je Johnson. Dodao je da će vjerski objekti, također ponovo biti otvoreni za bogosluženje.

Johnsonova objava uslijedila je nakon što su naučnici sa Univerziteta Oxford kazali da njihova vakcina pruža 90 posto zaštitu od bolesti s jednom i po dozom i 70 posto s jednom dozom.

“Prvi put od kada je ovaj virus zavladao, možemo vidjeti izlaz iz pandemije. U našim srcima znamo da ćemo do sljedećeg proljeća uspjeti“, naglasio je premijer.

Johnson je rekao da će nakon zatvaranja Engleske “i dalje koristiti razuman pristup zasnovan na tri ranga“.

“Odobrićemo vakcinu što je brže moguće“, poručio je Johnson, dodajući da je Vlada naručila 100 miliona doza Oxfordske vakcine i ukupno 350 miliona doza vakcine protiv koronavirusa.

“To je dovoljno za sve u Velikoj Britaniji, kao i na krunski zavisnim i prekomorskim teritorijama. Ali, s obzirom na to da će za to trebati vremena, istovremeno ćemo koristiti brzo testiranje kako bismo identifikovali asimptomatske slučajeve i smanjili prenos virusa“, kazao je Johnson.

Očekuje se da će Vlada u četvrtak otkriti koja će područja Britanije biti u kojem rangu.

Od 2. decembra vratiće se i navijači na fudbalske stadione. Stadioni koji se nalaze u području prvog ranga moći će primiti do 4.000 gledalaca, u drugom rangu do 2.000, dok će oni koji su u trećem rangu i dalje igrati bez prisustva navijača.

U Velikoj Britaniji je od početka pandemije registrovano više od 1,5 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo 55.230 ljudi.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana