25.11.2020. 18:44
Dr. Fauci apelirao na Amerikance da smanje okupljanja u vrijeme praznika
Dnevni prosjek smrtnih ishoda zaraze korona virusom u SAD je po prvi put od maja mjeseca prešao 2.000, dok su bolnice u zemlji već prepune.

U utorak je broj prijavljenih smrtnih ishoda iznosio 2.157 dok je broj zaraženih porastao za novih 170.000.

Stručnjaci očekuju da će brojevi nastaviti rasti zbog Amerikanaca koji zanemaruju epidemiološka upozorenja i planiraju putovati na Dan zahvalnosti.

Obzirom na rekordni broj hospitalizacija čiji je broj u utorak dostigao 87.000, vodeći američki infektolog dr. Anthony Fauci apelirao je na građane da smanje okupljanja u zatvorenim prostorima na minimum u vrijeme praznika, pored nošenja zaštitnih maski i poštivanja drugih mjera.

Uobičajeni povratak studenata kući u vrijeme praznika će mahom izostati zbog rizika širenja zaraze.

Razmatra se i problem obrazovanja djece – dok neki roditelji smatraju online školovanje neadekvatnim, drugi ne žele slati djecu u školu tokom pandemije.

Mnogi vide jedino rješenje u vakcini koja bi mogla postati dostupna u SAD već od 10. decembra kada će se distribuirati prvih 6,4 miliona doza.

Ako sve bude išlo po planu, do kraja godine će se distribuirati još 40 miliona doza, prenosi Reuters.

Agencija za hranu i lijekove bi trebala donijeti odluku o vanrednoj upotrebi Pfizer vakcine do 10. decembra.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden je u više navrata obećao da će borbu protiv pandemije staviti u sam vrh prioriteta nakon što preuzme ured 20. januara.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana