26.11.2020. 13:00
Izrečene presude optuženim za pokušaj puča rukovođen iz Zračne baze Akinci
U slučaju protiv optuženih u predmetu koji obuhvata događaje u Zračnoj bazi Akinci, koja je služila kao komandni centar tokom pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. kojeg su izveli teroristi FETO-a infiltrirani u redove turske vojske, četvorica takozvanih "civilnih imama" osuđena su na 79-struku doživotnu kaznu zatvora po strogim uslovima.

Četvrti Kazneni sud u Ankari izrekao je danas kazne optuženima.

Predsjednik suda Selfet Giray saopćio je kako su Kemal Batmaz, Hakan Cicek, Harun Binis i Nurettin Oruc, takozvani "civilni imami" koji su se nalazili u bazi Akinci tokom pokušaja puča osuđeni su na po 79-struku kaznu doživotnog zatvora po strogim uslovima zbog ”pokušaja uklanjanja ustavnog poretka“, ”pokušaja atentata na predsjednika“ i ”ubistva iz namjere“.

Adil Oksuz, Kemal Batmaz, Hakan Cicek, Nurettin Oruc i Harun Binis, nakon naredbe vođe terorističke organizacije Fetullaha Gulena, upravljali su pokušajem puča u bazi Akinci 15. jula 2016., a kojem su prethodili mjeseci priprema.

Član FETO-a Mustafa Mete Kaygusuz, za prenošenje naredbi za bombardovanje pilotima F-16 osuđen je na 79-struku doživotnu kaznu.

Bivši komadant Bekir Ercan Van, koji je osigurao gorivo avionima za bombardovanje Ankare osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Bivši pilot Mustafa Azimetli, koji je laserom označio Upravu za policijsku avijaciju, osuđen na doživotnu kaznu.

Bivši pilot Mustafa Ozkan osuđen na trostruku doživotnu robiju za bombardovanje zgrade direkcije policije u Ankari.

Bivši pilot Ugur Uzunoglu, koji je tokom pokušaja puča bombardovao Upravu za specijalne snage policije, osuđen na 45-struku doživotnu kaznu.

Bivši major Mehmet Fatih Cavur koji je tokom pokušaja puča izveo prvi let F-16 u Ankari, osuđen na 79-struku doživotnu kaznu zatvora.

Pučisti bivšem pilotu Hasanu Husnu Balikciju izrečena je  doživotna kazna za bombardovanje parlamenta Turske.

Bivši pilot Huseyin Turk, koji je bombardovao Upravu specijalne jedinice policije, TURKSAT i parlament osuđen je na 79-struku doživotnu kaznu.

Pilot Muslim Macit, koji je tokom pokušaja puča ubio 15 ljudi u blizini predsjedničkog kompleksa, osuđen je  na 16 teških doživotnih kazni.

Bivši generalni sekretar Komande zračnih snaga pukovnik pučista Veysel Kavak osuđen na 79-struku doživotnu kaznu po strogim uslovima.

Odvojeni su predmeti šestorice odbjeglih pučista među kojima su vođa terorista FETO-a Fetullah Gulen i "civilni imam" Adil Oksuz.

Izricanje presuda ostalim pučistima biće nastavljeno, a predmetom je obuhvaćeno više od 460 optuženih.

Zračna baza Akinci kod Ankare slovi za komandni centar iz kojeg je teroristička organizacija Fetullahci (FETO) rukovodila pokušajem vojnog udara 15. jula 2016. godine.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.


(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana