23.6.2022. 19:40
Francuska s međunarodnim partnerima priprema odgovor na prehrambenu krizu
Francuska je uvjerena da odgovor na prehrambene krize, da bi bio efikasan, mora biti brz, zajednički i multilateralan. Suočena s prehrambenom ucjenom koja dolazi iz Rusije, Francuska se sa svojim evropskim partnerima mobilizira kako bi pružila podršku najugroženijim zemljama i stanovništvu, saopćeno je iz Francuske ambasade u BiH.

Francuska je 24. marta 2022. godine, u svojstvu predsjedavajuće Vijeća Evropske unije, predstavila inicijativu FARM za sigurnost hrane u najugroženijim zemljama, inicijativu koju je podržalo Evropsko vijeće.

Francuski prijedlog je da se evropska inicijativa FARM organizuje oko tri stuba, uz podršku međunarodnih organizacija (Svjetska trgovinska organizacija (WTO), Svjetski program za hranu (WFP), i posebno Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD)) koji su u potpunosti u skladu s prioritetima evropskog odgovora na globalnu prehrambenu krizu.

Prvi stub solidarnosti, da se već sada pripremimo za posljedice rata u Ukrajini i za potencijalno dugotrajni pad obima izvoza iz Ukrajine, od kojeg zavise mnoge zemlje Afrike i Bliskog istoka, kao i rad Svjetskog programa za hranu (WFP).

Francuska blisko sarađuje s WFP-om na definiranju mehanizma solidarnosti. Ovaj mehanizam bi omogućio WFP-u i/ili najugroženijim zemljama da se snadbiju po cijenama nižim od tržišnih, zahvaljujući solidarnosti privatnog sektora, čime bi se garantovao konstantan obim akcija za hitnu prehrambenu pomoć, uprkos rastu svjetskih cijena.

Drugi komercijalni stub, za ublažavanje tenzija na poljoprivrednim tržištima, koji uključuje plan hitnog oslobađanja zaliha u slučaju krize, kako bi se izbjegle bilo kakve situacije nestašice i ublažio porast cijena, zatim multilateralna obaveza da se ne nameću ograničenja na izvoz poljoprivrednih sirovina i transparentno praćenje barijera u trgovini poljoprivrednim proizvodima i tržišnih cijena, posebno kroz jačanje mehanizma AMIS (Agricultural Market Information System) koji je pokrenut 2011. godine na G20 pod francuskim predsjedavanjem, a koji igra ključnu ulogu u očuvanju globalnog povjerenja.

Na kraju 12. ministarske konferencije Svjetske trgovinske organizacije, 16. juna 2022. godine, 164 zemlje članice su se obavezale da će ograničiti izvozne barijere za prehrambene proizvode, a da u isto vrijeme neće ograničavati izvoz za kupovinu WFP-a, čime će ojačati FARM inicijativa.

Treći stub za razvoj proizvodnje u zemljama koje su najviše pogođene.

Oslanjajući se na svoje iskustvo u ovoj oblasti, Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) je već dao vrlo konkretan prijedlog: povećati ulaganja u održive i otporne proizvodne sisteme; snažno raditi na prehrambenim navikama u cilju smanjenja ovisnosti o izvozu; ojačati integraciju lokalnih i regionalnih tržišta te na koncu boriti se protiv gubitaka i rasipanja hrane.

Neposredni cilj je okupiti sve zainteresovane donatore oko koordinacione uloge IFAD-a, kako bi mu se omogućilo da započne svoje djelovanje na operativnom i finansijskom nivou.

Ova tri stuba se moraju implementirati s regionalnim partnerima, posebno na nivou afričkog kontinenta, kako bi se najbolje zadovoljile potrebe identifikovane na lokalnom nivou. U skladu s obavezama preuzetim na posljednjem samitu Evropske unije i Afričke unije, ambicija je raditi s afričkim partnerima na razvoju ključnih sektora kao što su biljni proteini, kao i na ubrzanoj implementaciji Velikog zelenog zida (Great Wall Green).

Napori koje je poduzela Njemačka pokretanjem Globalnog saveza za sigurnost hrane (GAFS) i Sjedinjene Američke Države u okviru „Poziva na akciju“ (Call to Action) od suštinskog su značaja za okupljanje svih partnera voljnih da se pridruže našim ciljevima, uključujući i privatni sektor.

Zvanično pokretanje FARM inicijative trebalo bi da se održi tokom zasjedanja Evropskog vijeća 23. i 24. juna, navodi se u saopćenju Francuske ambasade u BiH.  



(Fena / Aldina R.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana