19.8.2022. 16:45
Erdogan: Turska ne namjerava da osvoji bilo koji dio sirijske teritorije
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da Ankara ne namjerava da osvoji bilo koji dio sirijske teritorije uprkos intenziviranju napada protiv kurdskih snaga na sjeveru ratom razdirane zemlje.


Erdoganovi komentari uslijedili su dan nakon što je u turskim zračnim udarima po sirijskom graničnom položaju kojim upravljaju vladine snage ubijeno 17 boraca.

Ratna nadzorna grupa Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da su Kurdi koji upravljaju nekim od sirijskih graničnih prelaza i pripadnici vladinih snaga ubijeni u turskim zračnim udarima.

Sirijska državna novinska agencija Sana javila je da su trojica pripadnika vladinih snaga poginula.

Turska je saopćila da su zračni udari predstavljali odgovor na napade na njene pozicije duž granice u kojima su poginula dvojica vojnika.

Ta razmjena vatre predstavlja najveću eskalaciju otkako su Ankara i Damask razmijenili napade u 2020.

Izgledalo je da Erdogan pokušava da ublaži napetosti u svojim izjavama novinarima u avionu kojim se vraćao iz prve posjete ratom zahvaćenoj Ukrajini.

- Ne bacamo pogled na teritoriju Sirije jer su ljudi u Siriji naša braća - navode turski mediji Erdoganove riječi.

- Režim mora biti svjestan toga – kazao je.

Erdoganova posjeta Ukrajini uslijedila je dvije sedmice nakon što je otputovao u Soči na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji su se također dotakli Sirije.

Putinova podrška bila je od ključnog značaja u pomaganju sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu da opstane u 11-godišnjem sukobu protiv pobunjeničkih grupa koje djelimično podržava i Turska.

Erdogan je izjavio kako je poručio Putinu da želi da tješnje sarađuje s Rusijom u regijama sjeverne Sirije u kojima Ankara napada Kurde koje naziva "teroristima", prenosi AFP.

- U kontaktu smo s Rusijom oko svakog koraka koji poduzimamo u Siriji – izjavio je Erdogan, prenosi AFP. 


(Fena / Aldina R.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana