19.8.2022. 21:45
Šef mijanmarske hunte najavio da će razmotriti povratak Suu Kyi iz zatvora u kućni pritvor
Vođa mijanmarske hunte izjavio je u petak da će razmotriti dopuštenje da svrgnuta čelnica Aung San Suu Kyi bude prebačena u kućni pritvor iz zatvora, ali tek nakon što se donesu presude u nizu sudskih postupaka protiv nje.


Suu Kyi, svrgnuta u vojnom udaru u prošloj godini koji je naišao na osude širom svijeta, prebačena je u zatvor u prijestolnici Naypyitawu u junu, gdje se drži u samici, saopćila je vojska.

Dobitnica Nobelove nagrade i ugledna demokratska aktivistica, 77-godišnja Suu Kyi provela je otprilike polovinu od posljednje tri decenije u kućnom pritvoru.

Od vojnog udara, Suu Kyi je optužena za najmanje 18 prekršaja u obimu od korupcije do kršenja izbornog zakona, i već je osuđena na nekoliko godina zatvora. Ona je nazvala optužbe apsurdnim i negira sve navode protiv nje.

Pisani komentari šefa hunte Min Aung Hlainga, pročitani na državnoj televiziji, uslijedili su kao odgovor na zahtjev vodećeg zvaničnika UN-a koji je posjetio Mijanmar u ovoj sedmici, i zatražio je da Suu Kyi bude dopušteno da se vrati kući.

- Razmotrit ću to pitanje kada se donesu presude. Nismo podigli snažne optužbe protiv nje i pokazali smo milost iako smo bili u stanju da učinimo više - navodi on u izjavi za javnost, prenosi Reuters.

Suu Kyi, kćerka heroja mijanmarske borbe za nezavisnost, prvi put je kažnjena na kućni pritvor u 1989. nakon golemih protesta protiv višedecenijske vojne vladavine. Godine 1991. ona je dobila Nobelovu nagradu za mir zbog zalaganja za demokratiju, ali je tek potpuno oslobođena iz kućnog pritvora u 2010. godine. 


(Fena / Aldina R.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana