20.4.2024. 12:29
Armenija pristala na vraćanje dijelova teritorije Azerbejdžanu
Armenske vlasti saopćile su kako su postigle dogovor o vraćanju četiri napuštena pogranična sela Azerbejdžanu što je jedan od uslova za potpisivanje mirovnog sporazuma.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana glasnogovornik Aykhan Kajizade izjavio je kako je Jerevan prihvatio uslove Bakua.

"Armenija se složila da vrati četiri sela koja su bila pod okupacijom od ranih devedesetih godina", rekao je on.

Ministarstvo vanjskih poslova Armenije s druge strane navelo je u saopćenju da je preliminarni dogovor postignut tokom osme runde pregovora o definiranju granice između dvije zemlje.

Preliminarni sporazum uključuje sela Baghanis Ayrum, Asagi Eskipara, Heyrimli i Kizilhacili, navodi se u saopćenju.

Povodom cjelokupne situacije krajem marta oglasio se i premijer Armenije Nikol Pašinjan koji je rekao kako je Jerevan spreman napraviti kompromis kako bi spriječio novi rat.

"Vlasti u Bakuu kažu, hajde da međusobno oslobodimo naseljene dijelove sela, a zatim da razgovaramo o njihovim teritorijima. Naša politika je da ne smijemo dozvoliti da počne rat. To je razlog zašto smo odlučili da razjasnimo granicu Armenije u ovoj oblasti", rekao je Pašinjan.

Poručio je i kako je Armenija tražila da se 31 selo vrati pod njenu kontrolu, a da Azerbejdžan polaže pravo na četiri naseljena mjesta.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana