22.4.2024. 22:38
Uhapšeno više desetina demonstranata kod Univerziteta Yale
Američka policija uhapsila je više desetina ljudi na propalestinskim demonstracijama kod Univerziteta Yale u New Havenu.

Demonstranti su blokirali saobraćaj oko kampusa sa zahtjevom da škola prekine veze sa proizvođačima naoružanja.

Lokalni mediji prenose da je policija uhapsila više od 45 ljudi.

Protesti na Yaleu, Kolumbiji i drugim kampusima univerziteta širom Amerike pokrenuti su kao odgovor na najnoviju eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba.

U poruci upućenoj osoblju i studentima Univerziteta Kolumbija predsjedavajuća ove obrazovne ustanove Minouche Shafik navela je da su otkazani časovi i da prelaze na onlline nastavu "radi deeskalacije i razmatranja novih koraka".

Tokom protekle sedmice Shafik je od policije New Yorka zatražila da uklone šatorsko naselje na travnjaku ispred Univerziteta koje je postavljeno uz zahtjev da se Univerzitet distancira od investicija Izraelu.

Policija je uhapsila više od stotinu studenata Univerziteta Columbia, susjednog Koledža Barnard zbog ilegalnog boravka u krugu kampusa.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana