27.4.2024. 8:42
Huti opet napadaju: Pogođen tanker u Crvenom moru
Jemenski Huti jutros su objavili da su njihovi projektili pogodili naftni tanker Andromeda Star u Crvenom moru, dok nastavljaju napadati komercijalne brodove u tom području u znak podrške Palestincima koji se bore protiv Izraela u ratu u Gazi.

Komandant broda prijavio je štetu na brodu, saopćila je britanska pomorska zaštitarska kompanija Ambrey.

Glasnogovornik Huta Yahya Sarea rekao je da je brod pod zastavom Paname bio u britanskom vlasništvu, ali podaci o otpremi pokazuju da je nedavno prodan. Njegov trenutni vlasnik je registriran na Sejšelima, a tanker je uključen u trgovinu povezanu s Rusijom. Bio je na putu iz Primorska u Rusiji u Vadinar u Indiji, rekao je Ambrey.

Militanti Hutia povezani s Iranom pokrenuli su opetovane napade bespilotnim letjelicama i projektilima u Crvenom moru, tjesnacu Bab al-Mandab i Adenskom zaljevu od studenoga, prisiljavajući brodare da preusmjere teret na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike.

Napad na Andromeda Star dolazi nakon kratke pauze u kampanji Huta koja cilja brodove s vezama s Izraelom, Sjedinjenim Državama i Britanijom.

Nosač aviona USS Dwight D. Eisenhower isplovio je iz Crvenog mora preko Sueskog kanala u petak nakon što je pomogao koaliciji koju predvode SAD u zaštiti komercijalnog brodarstva.

Huti su u petak rekli da su oborili američki dron MQ-9 u zračnom prostoru jemenske provincije Saada.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana