28.4.2024. 11:07
Irak kriminalizuje istopolne veze sa maksimalno petnaest godina zatvora
Irački parlament usvojio je u subotu zakon koji kriminalizuje istospolne veze uz maksimalnu kaznu zatvora od petnaest godina, u potezu za koji se navodi da ima za cilj podržavanje vjerskih vrijednosti, ali su ga zagovornici prava osudili kao posljednji napad na LGBT zajednicu u Iraku.

Zakon ima cilj da „zaštiti iračko društvo od moralne izopačenosti i poziva na homoseksualizam koji su zavladali svijetom“, navodi se u kopiji zakona koju je vidio Reuters. Podržale su ga uglavnom konzervativne šiitske muslimanske stranke koje čine najveću koaliciju u parlamentu uglavnom muslimanskog Iraka.

Zakon o suzbijanju prostitucije i homoseksualizma kažnjava istopolne odnose sa najmanje deset, a najviše petnaest godina zatvora, te propisuje najmanje sedam godina zatvora za svakoga ko promoviše homoseksualizam ili prostituciju. Također, predviđa zatvorsku kaznu od jedne do tri godine za svakoga ko promijeni „biološki pol“ ili se namjerno oblači na ženstven način.

Prijedlog zakona je uključivao smrtnu kaznu za istospolne radnje, ali je izmijenjen prije nego što je usvojen nakon snažnog protivljenja Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja.

Do subote, Irak nije eksplicitno kriminalizovao homoseksualni odnos, iako su labavo definisane moralne klauzule u njegovom kaznenom zakonu korištene za ciljanje LGBT osoba, a pripadnici zajednice su također ubijani od strane naoružanih grupa i pojedinaca.

„Usvajanje anti-LGBT zakona od strane iračkog parlamenta označava užasnu evidenciju Iraka o kršenju prava LGBT osoba i predstavlja ozbiljan udarac osnovnim ljudskim pravima“, rekla je Rasha Younes, zamjenica direktora programa za prava LGBT osoba u Human Rights Watchu.

Glavne iračke stranke su u protekloj godini pojačale kritike LGBT prava, a zastave duginih boja često se pale na protestima vladajućih i opozicionih konzervativnih šiitskih muslimanskih frakcija od prošle godine.

Više od 60 zemalja kriminalizira gej seks, dok su istopolni seksualni činovi legalni u više od 130 zemalja, prema Our World in Data.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana