28.4.2024. 14:28
Netanyahu zabrinut da bi mogao biti uhapšen
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zabrinut je da bi Međunarodni krivični sud (ICC) mogao izdati nalog za njegovo hapšenje, kao i drugih visokih izraelskih zvaničnika, objavili su izraelski mediji u subotu.

„Netanyahu je bio neprirodno uplašen i zabrinut zbog mogućnosti izdavanja naloga za hapšenje ICC-a u Hagu“, citirao je list Maariv neimenovane izvore.

Navodi se da je Netanyahu proteklih dana pozivao telefonom međunarodne lidere i zvaničnike, posebno američkog predsjednika Joea Bidena, da bi spriječili izdavanje naloga za hapšenje.

“Pod mojim vodstvom, Izrael nikada neće prihvatiti bilo kakav pokušaj ICC-a da potkopa njegovo inherentno pravo na samoodbranu. Prijetnja da se zarobe vojnici i zvaničnici jedine bliskoistočne demokratije i jedine jevrejske države na svetu je nečuvena. Nećemo se povinovati tome”, napisao je Netanyahu u petak na društvenoj mreži X.

Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze, gdje je prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 77.437 je povrijeđeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana