28.4.2024. 18:03
Ukrajinski komandant: Pogoršana situacija na frontu s Rusijom
Vrhovni komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je danas da se situacija na liniji fronta s Rusijom pogoršala tokom protekle sedmice.

“Situacija na frontu se pogoršala. Pokušavajući da preuzme stratešku inicijativu i probije liniju fronta, neprijatelj je koncentrisao glavne napore u nekoliko pravaca, stvarajući značajnu prednost u snagama i sredstvima”, naveo je Sirski na Telegramu.

Navodeći da Moskva aktivno izvodi napade duž cijele linije fronta, Sirski je rekao da ruske snage postižu "taktičke uspjehe" u nekim pravcima.

Dodao je da se položaji duž linije fronta između ukrajinskih i ruskih snaga mijenjaju nekoliko puta tokom dana, što dovodi do "dvosmislenog razumijevanja situacije".

Govoreći o situaciji u protekloj sedmici, ukazao je da su se teške borbe nastavile duž linije fronta i dok su ruske snage postigle "taktičke uspjehe", ukrajinske snage su mogle poboljšati svoje pozicije u nekim područjima.

Naglašavajući da ruske snage pokušavaju da pod svoju kontrolu stave selo Kliščijevka u Donjeckoj oblasti, Sirski je rekao da je najteža situacija na liniji fronta u pravcu naselja Pokrovsk i Kurahovo.

"Jedinice Odbrambenih snaga Ukrajine, čuvajući živote i zdravlje naših branilaca, krenule su na nove granice zapadno od Berdičija, Semenivke i Novomihajlivka", rekao je on, dodajući da su ukrajinske snage uspele da poboljšaju svoje taktičke položaje kod Sinkivke i šume Serebrjanski.

Dodao je da istovremeno prate povećanje broja i pregrupisavanje neprijateljskih trupa u pravcu Harkova.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana