6.5.2024. 8:28
Netanyahu: Ništa neće spriječiti Izrael da se brani, ako treba ostaćemo sami
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je osudio „vulkan antisemitizma“ i međunarodne kritike izraelskog rata u Gazi, insistirajući da ga nikakav pritisak neće spriječiti da se brani.

„Ako Izrael bude primoran da ostane sam, Izrael će ostati sam“, rekao je Netanyahu.

Govoreći na ceremoniji Dana sjećanja na Holokaust u memorijalu Jad Vašem u Jerusalimu, požalio se da je kada su nacisti ubili šest miliona Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, njegov narod „bio potpuno bespomoćan protiv onih koji su tražili naše uništenje. Nijedna nacija nam nije pritekla u pomoć“ rekao je, prenio je AFP.

„Danas se ponovo suprotstavljamo neprijateljima koji žele naše uništenje“, rekao je Netanyahu brojnoj masi koja se okupila na ceremoniji.

„Kažem svjetskim liderima, nikakav pritisak, nikakva odluka bilo kojeg međunarodnog foruma neće spriječiti Izrael da se brani.“

On se požalio na navalu kritika širom svijeta na račun Izraela zbog njegovog rata u Gazi, koji je izbio nakon Hamasovog napada 7. oktobra i osudio je „ovaj strašni vulkan antisemitizma“ za koji je rekao da se širi svijetom.

Netanyahu je također usporedio proteste na univerzitetima širom Sjedinjenih Američkih Država i svijeta sa diskriminacijom Jevreja na njemačkim univerzitetima tokom Drugog svjetskog rata.

„Kakvo iskrivljavanje pravde i historije“, rekao je. Kritike, kako je rekao, nisu bile „zbog djela koje radimo, već zato što postojimo... zato što smo Jevreji.“

„Nećete nam okovati ruke... Izrael će nastaviti da se bori protiv ljudskog zla... do pobjede“, rekao je.

„Pobijedit ćemo naše genocidne neprijatelje. Nikad više je sada!“

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana