6.5.2024. 15:17
Tinejdžeri u Njemačkoj osumnjičeni za brutalno premlaćivanje političara
Njemačka policija objavila je da je pokrenula istragu protiv četverice tinejdžera osumnjičenih da su pretukli njemačkog člana Evropskog parlamenta i aktivistu Zelene stranke u gradu Dresdenu, na istoku zemlje.

Prvi se napadač, 17-godišnjak, prethodno u nedjelju predao policiji nakon napada u kojem je u petak navečer, tokom predizborne kampanje, pretučen Matthias Ecke, koji predstavlja Socijaldemokrate (SPD) u Evropskom parlamentu, prenosi HINA.

Četverica mladića imaju 17 i 18 godina. Tokom pretresa kuća izuzeti su dokazi koji su sada predmet analize. Proći će neko vrijeme do okončanja istrage, stoji u saopćenju policije i državnog tužilaštva.
 
Pozadina kaznenog djela još je nejasna. Grupa od četiri napadača brutalno je pretukla Eckea dok je lijepio predizborne plakate. I dalje je u bolnici gdje je u nedjelju operisan. Svjedoci su rekli da se napadači nosili tamnu odjeću te se činilo da su dio krajnje desne, ekstremističke scene.

Ecke je glavni kandidat SPD-a u pokrajini Saskoj za junske evropske izbore. U Evropskom parlamentu je od 2022.

Prethodno su nešto prije napada na Eckea četvorica napadača napala i 28-godišnjeg aktivistu Zelene stranke dok je lijepio plakate u istom dijelu Dresdena, saopćila je policija.

Napadi su pokrenuli raspravu o eskalaciji nasilja tokom izbornih kampanja. Nekoliko hiljada ljudi protestvovalo je u nedjelju u Dresdenu i Berlinu kako bi osudilo napade i odbranilo njemačke demokratske vrijednosti.

Ministri unutrašnjih poslova iz 16 njemačkih pokrajina održat će u utorak vanredni sastanak na kojem će razgovarati o načinima za suzbijanje niza napada na političare, najavio je u ponedjeljak glasnogovornik saveznog ministarstva unutrašnjih poslova.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faezer najavila je u subotu oštru akciju i zaštitne mjere nakon napada na Ekea istakavši da klimu nasilja potiče "neprijateljska retorika" koja dolazi s krajnje desnice. Lideri širom Njemačke i EU-a osudili su napad.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana