7.5.2024. 8:23
Izraelski ambasador očekuje da će SAD ukinuti finansiranje UN-a ukoliko podrže palestinsku državnost
Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kazao je da je nacrt rezolucije Generalne skupštine UN-a kojom se priznaju Palestinci kao kvalifikovani da njihova zemlja postane punopravni član UN-a protivan osnivačkoj Povelji ove organizacije.

"Ako bude odobren, očekujem da Sjedinjene Američke Države potpuno prestanu da finansiraju UN i njihove institucije, u skladu s američkim zakonom", kaže Erdan, napominjući da usvajanje u Generalnoj skupštini neće promijeniti ništa na terenu.

Prema američkom zakonu, Washington ne može finansirati nijednu organizaciju UN-a koja daje punopravno članstvo bilo kojoj grupi koja nema "međunarodno priznate atribute" državnosti. SAD su 2011. zaustavile finansiranje UN-ove kulturne agencije UNESCO nakon što su Palestinci postali punopravni član, piše The Times of Israel.

"Ostaje američko mišljenje da je put ka državnosti za palestinski narod kroz direktne pregovore", rekao je Nate Evans, glasnogovornik američke misije pri UN-u.

Dodao je da su svjesni rezolucije i ponovio zabrinutost u pogledu bilo kakvog nastojanja da se određene pogodnosti prošire na entitete kada postoje neriješena pitanja o tome da li Palestinci trenutno ispunjavaju kriterije iz Povelje UN-a.

Zahtjev za punopravnim članstvom u UN-u treba osim Generalne skupštine potvrditi i 15-člano Vijeće sigurnosti.

Glasanje u Generalnoj skupštini bi tako za Palestince predstavljalo neku vrstu ankete o tome koliku podršku svijeta imaju za svoju kandidaturu, na koju su Sjedinjene Američke Države uložile veto prošlog mjeseca u Vijeću sigurnosti UN-a.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana