9.5.2024. 10:17
Slovenija, Španija, Irska i Malta bi 21. maja mogle priznati Palestinu
Mediji prenose da se odnosi između Dablina, Madrida, Ljubljane i Valete sve više intenziviraju kako bi ove zemlje zajednički priznale državnost Palestine.

Glasnogovornik iz vlade Republike Irske Tánaiste Micheál Martin rekao je sinoć za RTÉ News da su razgovori u toku sa brojnim evropskim partnerima koji imaju isto mišljenje o priznanju.

Naveo je i kako će fokus Irske i dalje biti na osiguravanju toga da odluka o priznanju ima pozitivan utjecaj na izglede za mirno rješenje sukoba.

On je također rekao da će Irska glasati za članstvo Palestine u UN-u kada Generalna skupština UN-a bude razmatrala to pitanje u petak.

Irski zvaničnici očekuju da će ovo glasanje biti provedeno sa značajnom razlikom, te je rečeno i kako će ta zemlja intervenisati u predmetu genocida na Međunarodnom sudu pravde ubrzo nakon što Južna Afrika iznese svoj slučaj, što bi se trebalo desiti do oktobra.

Trenutno osam država članica EU priznaje Palestinu. Irska već mjesecima razgovara sa državama koje imaju "slično mišljenje".

Irska podstiče Evropsku komisiju da odgovori na pismo koje su poslale Irska i Španija tražeći reviziju Sporazuma o pridruživanju Izraela EU.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana