10.5.2024. 9:06
Cijene nafte porasle: Dolar oslabio
Na većini azijskih berzi danas su cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ojačale nade ulagača da će najveće centralne banke u svijetu uskoro početi smanjivati kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7 sati u plusu 0.7 posto, pa je na putu dobitka u ovoj sedmici od oko 1 posto. Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 0.2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0.5 i 1.7 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Tako većina berzi prati jučerašnji rast Wall Streeta, gdje je Dow Jones ojačao 0.85 posto, dok je S&P 500 porastao 0.51, a Nasdaq indeks 0.27 posto.  

Ulagače su ohrabrili podaci s američkog tržišta rada. Prošle je sedmice, naime, broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 231.000, više nego što se očekivalo i više nego prethodnih sedmica.

To je loša vijest u privrednom i socijalnom smislu, no 'hlađenje' tržišta rada znači da bi uskoro mogla oslabiti inflacija, što bi američkoj centralnjoj banci otvorilo prostor za smanjenje kamatnih stopa. A popuštanje inflacijskih pritisaka otvara prostor i za smanjenje kamata centralnih banaka u Evropi.

Jučer je britanska centralna banka zadržala kamatne stope nepromijenjene, no nakon poruka njezinih lidera na tržištu se očekuje da će već u junu smanjiti kamate, po prvi put nakon nekoliko godina podizanja cijene novca. Procjenjuje se, također, da bi u junu i Evropska centralna banka mogla početi smanjivati kamate.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105.25 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105.55 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 155.55 na 155.70 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1.0775 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0745 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.57 posto, na 84.35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,67 posto, na 79,80 dolara.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana