17.4.2022. 8:23
Mikejla Koel odbila milion dolara od Netflixa pa ostvarila ogroman uspjeh
Mikejla Koel kreatorka i zvijezda serije “I May Destroy You”, prvo je ponudila seriju Netfliksu, koji joj je ponudio milion dolara unaprijed, ali je odbio da joj da bilo koji procenat autorskih prava.

Ona se prisjetila da je tokom telefonskog razgovora sa jednim od direktora Netfliksa tražila pet odsto autorskih prava, a na drugoj strani je dočekala tišina. Tako je u jesen 2017. potpisala ugovor sa BBC-jem koji joj je dao potpunu kreativnu kontrolu i vlasništvo nad njenom emisijom.

Mikejla Koel je prešla dug put u stvaranju “I May Destroy You”, nove dramske serije na HBO-u koja se bavi psihološkom realnošću i emocionalnim putovanjem kroz koje prolazi nakon seksualnog napada.  Serija je zasnovana na njenom ličnom iskustvu, a nakon što je dvije godine radila na sitkomu o žvakaćim gumama, Koel je odlučila da se pobrine da “I May Destroy You” dobije pravu platformu za emitovanje.


U proljeće 2017. ponudila je seriju Netfliksu i oni su odmah prepoznali njen potencijal. Odmah su joj ponudili milion dolara, ali su odbili da joj daju bilo kakav procenat autorskih prava, pa je Koel odbila ponudu.


Takođe je prestala da radi sa svojom američkom agencijom CAA kada je shvatila da oni računaju i na procenat svoje zarade.  U razgovoru se prisjetila da je tražila od šefa Netfliksa pet odsto autorskih prava.


“S druge strane, bila je tišina. Onda je rekla: ‘Mi tako ne poslujemo. To niko ne radi, nema veze.’ Odgovorila sam da, ako nije važno, zaista želim tih pet odsto”, rekla je ona.

Žena je sa druge strane rekla da mora da provjeri sa svojim pretpostavljenima, a onda je iz vedra neba rekla:Tada je Koel shvatila da je to kraj. Zatim je na jesen ponudila seriju BBC-ju, koji se obavezao da će joj dati potpunu kreativnu kontrolu i prava na emisiju. HBO se kasnije udružio u koprodukciji.

“Majkela, želim da znaš da sam ponosna na tebe. Radiš pravu stvar.”

Tada je Koel shvatila da je to kraj. Zatim je na jesen ponudila seriju BBC-ju, koji se obavezao da će joj dati potpunu kreativnu kontrolu i prava na emisiju. HBO se kasnije udružio u koprodukciji.


(Amer M.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana