13.5.2022. 15:33
Tuzlić: Selekcija igara je mogući izbor, a ne presjek ili prosjek bh. pozorišta
Najstariji teatarski festival u Bosni i Hercegovini, Pozorišne/kazališne igre BiH, ove godine održat će se 41. put, u periodu od 29. juna do 7. jula, a publika će u takmičarskom programu vidjeti sedam predstava . Ovogodišnji selektor Pozorišnih igara BiH, dugogodišnji novinar, publicista, filmski kritičar, Dževdet Tuzlić, odgledao je 13. prijavljenih predstava.

- Odabratri sedam, dakle više od 50 posto prijavljenih, i ne čini se preveć teškom zadaćom, a s druge strane, uzimajući u obzir različite parametre koji imaju svoje osobene specifične težine, zaista je težak zadatak - kazao je Tuzlić.

On ističe da su teška vremena za umjetnost, da pri odabiru treba imati respekt prema činjenici da svaka teatarska kuća, rukovodeći se propozicijama, a i dugovječnom logikom Igara u Jajcu, prijavljuje svoje najbolje predstave. Također prizma selekcije treba vrednovati i autorske poetike, ne samo etabliranih, već i reditelja koji su na početku karijere.

-Ono što mi nije bila misao niti jednog trenutka, to je da tražim neki zajednički nazivnik predstava koje su potencijalne učesnice Igara, niti da izbor kitim podnaslovom. U vremenu selekcije stalno se pojavljuje pitanje o kvaliteti i najboljem što je moguće izabrati od ponuđenih predstava profesionalnih pozorišnih kuća u BiH, ali je tu scenu nemoguće napraviti gorom i boljom tek verbalnim kvalifikacijama  - kazao je Tuzlić.

Ovogodišnji selektor Pozorišnih igara BiH Dževdet Tuzlić istakao je da ono što se nudi u ovogodišnjoj selekciji za 41. Pozorišne/kazališne igre u Jajcu nije ni presjek ni prosjek, već mogući izbor na osnovu ne tako obilne ponude teatarskih kuća.

Tokom trajanja ovog najstarijeg festivala bh. pozorišta na sceni Doma kulture Jajce publici će se predstaviti: Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka sa predstavom “ „Hrkači“, autora Nikole Pejakovića, Narodno pozorište Sarajevo sa predstavom “Hedda Gabler“ Henrika Ibsena, u režiji Nermina Hamzagića, Gradsko pozorište „Jazavac“ iz Banje Luke sa omnibus predstavom “Banjaluka” od šest priča sedam autorica i autora koju potpisuju :Nikola Pejaković, Vida Davidović, Željko Stjepanović, Lana Bastašić, Radmila Smiljanić, Tanja Šljivar i Armina Galijaš, režija Nikola Bundalo, zatim Narodno pozorište Tuzla sa komadom “Hamlet “ u režiji Zlatka Pakovića, Narodno pozorište Mostar sa predstavom Ivana M. Lalića „Heroj nacije“, u režiji Gorana Damjanca, Hrvatsko narodno kazalište Mostar sa autorskim komadom koji potpisuje Marina Petković Liker  „Kroz proces 10-6-93“, Bosansko narodno pozorište Zenica sa komadom Benjamina Hasića „Kuća“, u režiji Alena Šimića. 



(Fena / Aldina R.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana