9.3.2022. 13:34
NASA objavila satelitske snimke: Ovo je nebo nad Ukrajinom
Noćne satelitske snimke koje objavljuje NASA pokazuju kako su urbani dijelovi Ukrajine obavijeni mrakom otkako je počela invazija. Sky News je uporedio satelitske snimke od 7. februara i 7. marta (prije dva dana).

NASA-ina slika ispod snimljena 7. februara 2022. prikazuje kako je Ukrajina izgledala noću prije mjesec dana i prije no što je Rusija izvršila invaziju 24. februara. Grupe svjetala u naseljenim područjima kao što su gradovi ili na nekim značajnim cestama na karti se pojavljuju kao bijele.

Za poređenje, na slici ispod može se vidjeti kako je Ukrajina izgledala u noći 7. marta 2022. Sada se vidi samo mala količina bijele boje - većina noćnih izvora svjetla se ugasila.

image

Na snimkama također možemo vidjeti utjecaj rata na pojedine gradove i regije Ukrajine.

Na donjim slikama vidi se Kijev. Neka područja izgledaju zamućena na slici snimljenoj 7. februara zbog oblaka. Unatoč tome, prijestolnica je jako osvijetljena, s naletom svjetlosti koja se spiralno širi prema van. Deseci malih tačkica prekrivaju ostatak slike.

image

Mjesec dana kasnije cijelo područje je gotovo potpuno mračno. Svjetlo koje dolazi iz grada Kijeva uvelike je smanjeno, a 7. marta vidljivo je samo nekoliko drugih svjetala.


(Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana