11.3.2022. 18:38
Rusija zabranila Instagram zbog 'poziva na nasilje'
Ruska državna agencija za nadzor nad medijima Roskomnadzor saopćila je da će Instagram biti blokiran u zemlji zbog "poziva na nasilje" protiv ruskih vojnika.

Vlasnik Instagrama Meta izjavio je da će dopustiti svojim korisnicima u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskih vojnika.

Privremeno će dopustiti neke nasilne objave poput "smrt ruskim osvajačima" koje obično krše pravila ove kompanije. Međutim, kaže se da neće dopustiti pozive na nasilje nad ruskim civilima.

Kao odgovor na Metinu promjenu politike, Rusija je pozvala SAD da zaustave "ekstremističke aktivnosti" diva društvenih medija. 

U petak je rusko državno tužiteljstvo pozvalo na pokretanje kaznene istrage protiv Mete, pozivajući se na ruske zakone o propagandi i ekstremizmu, navodi se u saopćenju koje je prenijela novinska agencija Interfax, piše BBC.

Ured glavnog tužitelja zatražio od državnog nadzornog tijela za medije Roskomnadzora da ograniči pristup Instagramu zbog "distribucije informativnih materijala koji sadrže pozive na provođenje nasilnih akcija protiv Rusa, uključujući vojnike".

Roskomnadzor je 4. marta rekao da blokira pristup Facebooku u Rusiji zbog "diskriminacije" ruskih medija. Meta posjeduje Instagram, Facebook i WhatsApp.


(FENA/ Amer M.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana