13.1.2023. 20:10
Vrtoglava cifra: Tiktok kažnjen zbog kolačića za praćenje korisnika
Francuska regulatorna agencija za zaštitu podataka (CNIL) kaznila je TikTok sa pet miliona evra zbog politike kolačića koji se korisnicima nameću bez dužnog objašnjenja.

Aplikacija koja je u vlasništvu kineske kompanije BajtDensbila je predmet nadzora CNIL u periodu od 2020. do 2022. CNIL je utvrdio da je njen mehanizam odbijanja kolačića složen na takav način da praktično nagovara korisnike da prihvate sve kolačiće.

Kolačići koji omogućavaju veb sajtu ili aplikaciji da prati korisničke podatke često služe korisnoj funkciji, ali u pogrešnim rukama bi teoretski mogli narušiti privatnost jer u suštini prate aktivnosti ljudi na internetu

CNIL je zaključio da je TikTokova politika kolačića protivna francuskom Zakonu o zaštiti podataka jer je „kršila slobodu pristanka korisnika interneta“, prenosi b92.

CNIL je utvrdio da je TikTok omogućio lak način za prihvatanje kolačića, ali ne i „ekvivalentno rješenje“ koje bi omogućilo korisniku interneta da odbije kolačiće na jednostavan način. Umjesto toga, korisnicima je bilo potrebno nekoliko klikova da bi odbili sve kolačiće, a samo jedan da bi ih prihvatili.

(A. Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana