10.6.2020. 20:00
Poboljšanje kvalitete života žitelja udaljenih dijelova Tibeta
Od špiljskih kuća do betonskih kuća, Tibetanci u najmanje naseljenoj prefekturi Ngari bilježe poboljšane životne uslove u posljednjih 60 godina.

Ngari se nalazio na nadmorskoj visini od 4.500 metara. 

Dawa Tsering, 76-godišnji mještanin, živi u okrugu Zandi svoj čitav život. Prije 60 godina njegova porodica je živjela u pećini na brdu.

Vlasničko pravo nad pećinom je bilo u rukama feudalaca. Zahvaljujući demokratskim reformama 1959. godine u Tibetu, ukinut je feudalni sistem zemljoposjedništva. Mještanima su dodijeljene kuće, zemljište i domaće životinje. Sada Dawa Tsering živi u dvospratnoj kući koju mu je dodijelila vlada. Također prima subvencije u iznosu od 2.260 dolara godišnje.

Neki seljani su otvorili hostele u Zandi, gdje je u antičkim vremenima vladala Kraljevina Guge.

- Kuću smo izgradili prošle godine. Sada su nam životi dobri. Stara kuća je bila napravljena od blata. Novu betonsku kuću je napravila vlada - kazala je mještanka Jingzhoi Dekyi.

Tibet je ukinuo sve svoje okruge sa spiska siromašnih.



(FENA) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana