23.7.2020. 13:15
Dobro pogledajte kožu i usta: Ako se desi ova promjena, može biti koronavirus
Tri vrste osipa prema riječima stručnjaka su još jedan potencijalni simptom infekcije COVID-19.

Prema riječima istraživača King's College u Londonu osip je četvrti ključni simptom koji pokazuje kod pacijenata da su zaraženi COVID-19. Tri simptoma kojima se priključila i promjena na koži su - visoka temperatura, kontinuirani kašalj i gubitak čula mirisa i ukusa.

Studija u kojoj je učestvovalo 366.000 pacijenata iz Velike Britanije zaraženih koronavirusom pokazala je da 8.8 posto imalo je osip na koži. Nešto više od 12.000 pacijenata imalo je neki oblik reakcije kože na virus, piše Blic.

U slučaju 17 posto pacijenata osip je bio prvi simptom i znak da su zaraženi.

Promjene na koži su se najčešće pojavljivale u tri oblika - crveni pečati ili tačkice koji peckaju na određenim dijelovima tijela, crveni krugovi koji se pojave na bilo kojem dijelu tijela - najčešće na laktovima i kolenima, nogama i rukama, i ljubičasti plikovi na prstima ruku i nogu.

Takođe, još jedan od simptoma je promjena u usnoj duplji.

Pojava mrlja na jeziku i lezija u ustima takođe su od strane naučne zajednice svrstani u simptom COVID-19.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

ZANIMLJIVO
Source.ba-sva prava pridržana